Hier, de Audi A8 Avant waar niemand om heeft gevraagd

Luxefabrikanten maken hun topmodellen alleen in sedanvorm, omdat kennelijk niemand zit te wachten op een stationwagon van meer dan 5 meter lang. Nou ja, bijna niemand. Na de Model S Shooting Brake zien we nu een Audi A8 Avant Allroad W12.

Verantwoordelijk voor het bijzondere schepsel is de Milanese carrosseriebouwer Castagna. Het bedrijf, bekend van diverse Fiat 500-ombouwsels en creaties als deze Peugeot 508, de Rosselini - op basis van een Ferrari 550 Maranello - en de Imperial Landaulet, kreeg van een klant de opdracht om de zwaarst gemotoriseerde A8 van de vorige generatie om te bouwen tot een Avant die ook nog eens terreinfähig is. Kortom: een omgebouwde A8 met Allroad-hoogte en -plastic, maar ook met koolstofvezel in het verlengde dak. Waarom? Omdat het kan.

Het resultaat is een Frankenstein-achtige slee, die weliswaar uniek is, maar niet per definitie iets dat wij in onze garage zouden willen hebben. Creatief is het wel. De A8 L W12 quattro uit het begin van de jaren '10 heeft een 6,3 liter twaalfcilinder aan boord, en standaard vierwielaandrijving. Met 500 pk en 625 Nm komt de auto goed voorwaarts, de 0-100 is in de limousine met 4,7 seconden geklaard. Echter, wie hierin geïnteresseerd is, is misschien beter af met een S8, de W12 draait vooral om souplesse.

Bron: Carrozzeria Castagna.