Good guy CJIB helpt de armen

Verkeersboetes zijn niet alleen erg vervelend om te krijgen, ze zijn ook regelmatig nogal hoog. Ook komen ze nooit op het moment dat je net de loterij hebt gewonnen. Om te voorkomen dat armlastige overtreders kopje onder gaan is er de betaalregeling.

Zul je altijd zien, als de afwasmachine en de CV-ketel net kapot zijn ploft er een witpaarse enveloppe op de deurmat. Even niet goed opgelet bij een mechanisch oog en je bent weer vele tientjes lichter. Met de verhoogde BTW op eten erbij en de duurdere brandstoffen en nóg hogere belastingen komt het niet goed uit.

Voorheen kon je alleen als je boete hoger dan €225 een betaalregeling met het Centraal Justitieel Incassobureau bespreken. Blijkbaar moest je eerst een flinke overtreding begaan voordat de Leeuwardense ambtenaren je serieus genoeg namen. Gelukkig zijn ze bij het CJIB ook tot de conclusie gekomen dat dat een wat vreemde gang van zaken is. Ze hebben de grens voor betaalregelingen naar beneden bijgesteld, waardoor je nu ook als kleine verkeersboef een dealtje mag sluiten. Vanaf €75 mag je in termijnen afrekenen.

Het CJIB wil daarmee voorkomen dat de boetes zich gaan opstapelen tot astronomische hoogte. De aanpassing is onderdeel van het actieplan Brede Schuldenaanpak van het kabinet. Tja, klinkt heel aardig, maar ze hadden ook gewoon een hoop dingen goedkoper kunnen maken in plaats van duurder.