Verkeersdinosaurus VVN wil vooruitgang stoppen: Uber moet dood

In het stervensdrukke verkeer van Amsterdam gebeurden de afgelopen weken een flink aantal ongelukken. Daarbij was regelmatig een taxi betrokken, en zoals u weet hebben taxi's ook een Uber-app. Dus is alles de schuld van Uber.

In een klassiek geval van "help-stop-de-vooruitgang" roept Veilig Verkeer Nederland Uber uit tot zondebok in het verkeer. De makers van de handige taxi-app hebben een hoop tegenstanders en die maken handig gebruik van een aantal ernstige ongevallen in de hoofdstad.

Gisteren reed een taxi een meisje aan dat op weg was naar school. Verschrikkelijk natuurlijk, maar dat soort dingen gebeurt aan de lopende band. Dat de chauffeur van de auto vervolgens doorreed, maakt hem een extreme asociaal en verschillende krachttermen zouden daarvoor op zijn plaats zijn. 

Ook de overige ongevallen die onlangs gebeurden zijn uiteraard extreem betreurenswaardig. Het is echter niet alsof er geen ongelukken met taxi's gebeurden voordat Uber zich op de markt begaf. Amsterdam was altijd al het decor van bizarre aanrijdingen met taxi's (en in de rest van het land is het ook regelmatig bal).

Veiligheidsorganisaties als VVN laten zich door de spin die 'gewone' taxichauffeurs nu toepassen in de luren leggen. Zo zouden Uberchauffeurs de hele tijd op hun Uber-app zitten te tikken tijdens het rijden. Dat lijkt volstrekte onzin. Waarom zouden ze vaker op hun telefoon tikken dan gewone taxichauffeurs? Die hebben allemaal een computer aan boord of zitten met hun mobilofoon met de centrale te praten.

Om nu iedereen met blauwe kentekenplaten en geen taxi-bord op het dak als Uber aan te zien, lijkt wat overdreven. Het is best mogelijk dat de brokkenpiloten van de afgelopen weken allemaal voor Uber werkten, maar dat wil niet zeggen dat het aan Uber ligt.

Overigens wil bovenstaande niet zeggen dat taxichauffeurs (allemaal dus) best een beetje rustiger aan zouden kunnen doen. Het is in ieders belang om niet te vaak iemand dood te rijden op straat. De regels gelden ook voor taxichauffeurs. 

Voor degene die nu gaat roepen dat een Uber geen taxi is, omdat hij niet op een standplaats mag staan: dat is onzin. Ubers mogen niet op standplaatsen staan, maar dat willen ze ook helemaal niet: geen enkele klant loopt naar een standplaats om daar een Uber te reserveren. De app werkt veel beter dan een taxistandplaats.

Laten we ervoor waken om niet met zijn allen in de spin van de club van ouderwetse taxi's te trappen en Uber overal de schuld van te geven. Alle taxichauffeurs moeten zich aan de regels houden en juist dankzij apps als die van Uber is het veel makkelijker om chauffeurs in de gaten te houden. Daarbij is het wel zaak dat Uber in de gate houdt dat de apps niet verpacht worden.