Red Bull presenteert RB15 op eerste testdag in Barcelona

18 februari 2019 is het zover, dan beginnen de wintertests van de Formule 1 en zal Red Bull Racing eindelijk de nieuwe van Max Verstappen en Pierre Gasly aan de wereld tonen.

Wanneer Formule 1-teams besluiten hun nieuwe auto's te tonen blijft altijd een beetje een vreemd spelletje. Geen van de partijen wil te vroeg waardevolle informatie over het design prijsgeven. Red Bull wil dat helemaal niet, want ze presenteren hun nieuwe bolide voor aankomend seizoen wederom op het allerlaatste moment: vlak voor de wintertests in Barcelona op 18 februari. 

Maar voor die datum krijgen we de RB15 vermoedelijk al wel te zien. Vandaag bewijst de bolide zichzelf tijdens de crashtests op Silverstone. Na de crashtests van vandaag kijkt het team wanneer de auto voor de rollout wordt ingezet. waarschijnlijk gebeurt de kleinschalige test om te checken of alles goed vast zit ook vandaag op Silverstone. Daarbij is het dus mogelijk dat we Max Verstappens toekomstige auto even zien. Daarbij zullen hoogst waarschijnlijk de nodige fotografen klaarliggen voor wat 'spionagefoto's'. 

Gelukkig maakt Red Bull topadviseur Helmut Marko zich helemaal niet druk om: "Je kunt een hoop verbergen met het ontwerp." Dat is ook een van de redenen dat de RB14 vorig jaar gedurende de hele wintertests in een andere livery te zien was.

Voor de bolide van dit jaar heeft Red Bull wederom de hulp van Adrian Newey weten in te schakelen. Zijn ongekende kunde komt alleen wel met een zeer stressvolle prijs: De Brit probeert de deadline voor het uiteindelijke design zo ver mogelijk van zich af te duwen en staat erom bekend dat hij op tot op het allerlaatste moment wijzigingen door blijft voeren. Als het dan tijdens de eerste testdag blijkt dat onderdelen niet goed passen of er andere problemen optreden, is er weinig tijd om dit nog op te lossen.

Om de teamleden van Red Bull wat ademruimte te gunnen is Newey dit jaar duidelijk geïnstrueerd. "Het is altijd krap, maar we hebben Newey nu op het hart gedrukt dat de eerste officiële testdag niet een rollout is voor functionele tests," aldus Marko tegenover het Duitse Motorsport-Magazin.