Alle aangepaste Formule 1-regels die je gemist hebt

Niet alleen de aerodynamica van de Formule 1-bolides gaat dit jaar op de schop als onderdeel van de nieuwe regels binnen de koningsklassen. Er is meer dat aangepast wordt. We hebben het een en ander op een rijtje gezet.

Als we het over de aangepaste regels voor 2019 hebben, dan doelen we meestal op de veranderingen die aangebracht worden op de vleugels van de Formule 1-auto's. Het is dan ook een van de belangrijkste onderdelen van de veranderingen die gedaan worden. Maar het is niet het enige dat de Formule 1 wijzigt. Zo mogen auto's bijvoorbeeld meer peut meenemen en kunnen dikke coureurs wat hulp verwachten.

Vanaf dit jaar mag elke auto een met grotere benzinetank rondrijden. De maximale hoeveelheid brandstof stijgt namelijk van 105 kilogram voor een race naar 110 kilogram. Het idee hierachter is dat de coureurs zich minder bezig hoeven te houden met het besparen van benzine en vaker voluit kunnen racen. Of dat ook zo uitpakt moeten we nog zien, want vijf kilogram extra benzine zorgt ervoor dat je zwaarder en dus langzamer bent.

Over de nadelen van gewicht gesproken: de nadelen van een zwaardere coureur worden dit jaar een beetje rechtgetrokken. Voorheen moest de auto met coureur minimaal 743 kilogram wegen. Daardoor konden teams met een lichtere coureur wat ballast verdelen over de auto zodat deze beter presteerde. Vanaf nu kan dat niet meer, of in ieder geval minder want de coureur en zijn stoel worden los gewogen en moeten minimaal 80 kg op de weegschaal aantikken. Haalt de coureur dat niet, dan moet het hij met extra gewicht in de cockpit rijden.

Vorig jaar werden we nog wel eens verrast door goed gemotiveerde coureurs die voor de kwalificatie al klaar stonden aan de rand van de pitstraat. Achteraf bleek dat het helemaal niet om motivatie ging, maar dat de startpositie van de heren met teveel gridstraffen werd bepaald aan de hand van wie er als eerste de pitstraat uit reed. Het ging zelfs zo ver dat bepaalde teams ervoor kozen om de kwalificatie lekker uit te zitten omdat het toch geen invloed had op de startpositie.

Om dit soort geintjes te voorkomen zijn de regels omtrent de gridstraffen en de gevolgen hiervan aangepast. Vanaf dit jaar maakt het niet uit wie er als eerste de pitstraat uitkomt tijdens de kwalificatie. De startposities worden namelijk gewoon ingedeeld op volgorde van hoogst naar laagst gekwalificeerde. Daarmee moeten de kwalificaties in ieder geval weer door iedereen gereden worden tenzij het de coureur niet boeit dat hij achteraan moet starten.

Er is alleen wel een uitzondering: coureurs die buiten de 107% regels vallen moeten gewoon keihard achteraan starten. Ongeacht de kwalificatie.

Er bestaan coureurs die zoveel pech hebben dat ze een race vanuit de pitstraat moeten beginnen. Hierdoor missen ze de formatieronde en dus ook de kans om te voelen hoe het circuit erbij ligt. De FIA komt die heren nu tegemoet door ze in ieder geval het formatierondje mee te laten rijden. Na afloop daarvan moeten ze gewoon de pits weer in en mogen ze daar wachten tot ze de race kunnen starten.

De tijd dat er een feestje in de motor gestookt werd met wat extra olie is voorbij. Het grijze gebied rondom olieverbranding tijdens de kwalificaties werd door de teams flink gebruikt en had oneerlijke gevolgen. Daarom legt de FIA dit nog harder aan banden voor dit seizoen: tijdens kwalificaties moeten teams hun extra olietank leeg houden. Daarmee wordt het erg lastig voor teams om meer olie te verbranden voor de 'party mode' die het verschil kan maken in de top drie.

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid rondom het inhalen nadat de safety car van de baan is. Voorheen was het inhalen pas weer toegestaan wanneer de veiligheidswagen weer de pits, maar dit was niet altijd even duidelijk. Daarom is de regel wat makkelijker gemaakt: inhalen na de safety car mag pas als de coureur weer over start-finish is gekomen. Voor de fans is dat vooral duidelijker te zien omdat de groene vlag alleen nog bij de startlijn wordt gewapperd. De stewards op de rest van het circuit laten de groene vlag lekker in de kantine achter.

Nu we het toch over vlaggen hebben: ook de geblokte vlag blijft in de kantine staan en daar mogen we Winnie Harlow voor bedanken. Het model vlagde vorig jaar de Canadese Grand Prix te vroeg af. Naar aanleiding van dat fiasco werd gekeken naar andere oplossingen en is er gekozen voor een digitale variant op een scherm die bij de finish hangt. Hij zal getoond worden als de complete race-afstand is afgelegd.

Voordat elke race van start gaat moeten de teams hun auto's door de FIA laten controleren. Dat leidde tot files in de pitstraat op donderdag en daar hebben de controleurs geen zin meer in. Daarom mogen teams vanaf nu zichzelf controleren. Het enige dat ze hoeven te doen is op papier verklaren dat ze zich 100% aan de regels houden en dit papiertje inleveren bij de FIA. Je zou zeggen dat valspelen daardoor nog makkelijker is, maar de FIA behoudt het recht om op elk gewenst moment een inval te doen bij een team en op dat moment de auto's van top tot teen na te lopen.

Teams mogen ook dit jaar maximaal zestig man inhuren om alles soepeltjes te laten verlopen. Hier komt alleen een uitzondering op. In voorgaande jaren was het harde limiet van zestig een reden voor teams om jonge honden die nog wat bij moesten leren aan de kant te laten staan voor ervarenere vakmannen. Om die onervaren werknemers nu toch een kans te geven mag een team nu maximaal zes trainees inzetten buiten het vastgestelde aantal werknemers. Elk van de zes trainee's mag een maximaal aantal van twee Grands Prix bijwonen. Zodoende krijgen teams de kans ook wat te verjongen. 

De FIA is niet de soepelste als het aankomt op kledij van coureurs. De hoge heren hebben al eens eerder coureurs gestraft omdat ze het verkeerde ondergoed aanhadden. De kledingregels in de Formule 1 worden dit jaar nog strenger. Zo moeten coureurs verplicht biometrische handschoenen gebruiken (dit deden ze allemaal al, maar nu is het verplicht), en zijn er nieuwe eisen gesteld aan de helmen van de heren racers. Deze krijgen te maken met meer helm over het voorhoofd en een kleiner vizier zodat meer van het hoofd beschermd is.