Red Bull voelt enorme vooruitgang bij Honda

Honda heeft het goed gedaan deze winter. Dat is tenminste het gevoel dat Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft. Wat dat betekent zien we natuurlijk pas als de auto's voor het eerst tegen elkaar racen, dus wat moeten we met deze info?

De nieuwe Formule 1-wagen van Max Verstappen en Pierre Gasly laat nog zeven dagen op zich wachten. Daarna duurt het nog een paar dagen voordat de auto voor het eerst op het asfalt mag rollen. Desondanks heeft Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, al een goed gevoel over de auto. "Ik denk dat ze [Honda] een sterke winter hebben doorgemaakt," hij doelt daarbij op de vooruitgang bij de Japanse motorbouwer die komend jaar de plaats inneemt van Renault bij het team van Red Bull.

Horner sprak met Motorsport over de verwachtingen voor auto en motor: "Red Bull Technology werkt nu twaalf maanden samen met Honda, ze hebben de hele versnellingsbak en aandrijflijn voor Toro Rosso geleverd. Dus we hebben achter de schermen hun evolutie kunnen volgen. Ze boeken flinke vooruitgang."

Volgens Christian Horner is het een voordeel dat de regels van 2018 op 2019 weinig veranderen: "Ze [Honda] hebben een bepaald concept gekozen en voor het eerst sinds ze weer in de Formule 1 zitten, kunnen ze van het het ene op het andere seizoen doorwerken zonder compleet opnieuw te moeten beginnen."

Het is dus de bedoeling dat Verstappen en Gasly met de nieuwe motoren in ieder geval dichter achter de Ferrari's en Mercedessen zullen zitten dan afgelopen jaar. Idealiter rijdt het Rode Stierenduo uiteraard voor de Zilverpijlen en Steigerende paarden uit. Een belangrijker punt is echter de betrouwbaarheid. Afgelopen jaar kreeg Daniel Ricciardo de volle laag van een onbetrouwbare krachtbron van Renault in zijn auto. De jaren daarvoor kreeg Fernando Alonso die technische malheur te verwerken als Hondarijder met zijn McLaren. 

Horner acht het totaal onwaarschijnlijk dat ze alle 21 races met de drie toegestane motoren gaan halen. "We zien het liefst een consistente lijn van verbeteringen, daarbij moeten we een gridstraf of twee voor lief nemen. Zoals we vorig jaar zagen, kunnen die gridstraffen op bepaalde circuits van minimale invloed zijn."

Als laatste blijft Horner pluimen geven voor de verhouding die Red Bull Racing en Honda hebben opgebouwd. Ze voelen zich nu echt gewaardeerd als ontwikkelingspartner. Bij Renault voelde Horner zich te vaak de veeleisende klant die door het management als irritant werd ervaren.