Tesla kiest voor Zeebrugge, 200 nieuwe banen

Tesla heeft officieel gekozen voor het Belgische Zeebrugge als invoerpunt van zijn Model 3's. Het bedrijf International Car Operators (ICO) verzorgt het ontladen van de schepen en maakt de elektrische auto's klaar voor transport.

Volgens berichtgeving in de Belgische zakenkrant De Tijd komen er wekelijks 3.000 Model 3's naar Zeebrugge, wat neer zou komen op een Europese jaarafzet van zo'n 150.000 Model 3's. Laten we voor het gemak zeggen dat Tesla momenteel 5.000 Model 3's per week produceert, dan gaan 3 van de 5 Model 3's op de boot naar Europa. De overige 2.000 zijn voor de Amerikaanse en Chinese markt, waarbij China tegen het einde van dit jaar naar verwachting ook eigen productie heeft.

ICO, dat terminals in Zeebrugge en Antwerpen uitbaat, heeft al 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in 300 laadpunten die "in sequentie een achttal auto’s geprogrammeerd kunnen opladen." Niet alleen voor Tesla overigens, er komen ook auto's als de Opel Ampera-e binnen. Op termijn zijn er 1.500 gepland. Het bedrijf maakt de Model 3's na het van de boot afrijden 'on point': alle transportzaken gaan eraf, de auto's worden opgepoetst, en tot 80 procent geladen. Het is onbekend met welke lading ze in de haven aankomen. Zeebrugge is 's werelds grootste autoterminal: jaarlijks gaan er 2,8 miljoen voertuigen doorheen. 

Er zijn 150 nieuwe mensen aangenomen om de handling van de Model 3's te doen, daarnaast worden er 50 extra havenarbeiders aangetrokken. In december 2018 werd al duidelijk dat Zeebrugge uitverkoren zou worden door Tesla, toen er vacatures verschenen voor het nieuw aan te trekken personeel. Nu is het onofficeel officieel, want naar verluidt heeft ICO met Musk een non-disclosure agreement (NDA) getekend over de details van de deal. A propos Musk, er gaan sterke geruchten dat de grote roerganger hoogstpersoonlijk komt invliegen om de terminal te inspecteren, maar wanneer is onduidelijk. Tesla's CEO is een beetje onvoorspelbaar.