Rapport: Nederland ideale proeftuin voor zelfrijdende auto's

Nederland staat bovenaan een lijstje, en dat is altijd meestal* positief. Kennelijk zijn wij van alle landen in de wereld het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Zeggen wij niet, maar de consultancyboys van KPMG, in de AVRI. De wat?

Tot vandaag hadden we er niet van gehoord, maar KPMG publiceert jaarlijks een Autonomous Vehicles Readiness Index, kortweg de AVRI. De 2018-editie is net uitgekomen, en hierin prijkt Nederland bovenaan 

Vooral op het vlak van 'infrastructuur' en 'acceptatie door de consument', blinkt Nederland uit. Op het vlak van 'technologie en innovatie' en 'beleid en wetgeving' moeten we landen als de VS en Zweden, respectievelijk Singapore en Nieuw-Zeeland voor ons dulden, maar in het totaalplaatje is het oranje boven. Wij profiteren als klein, supervlak, goed ontwikkeld en dichtbevolkt land van een aantal gunstige voorwaarden voor zelfrijdende auto's.

Het verbaast ons enigszins dat we niet het beste scoren op wetgeving, aangezien de overheid - vooral het ministerie van I&M onder voormalig minister Schultz - sterk inzet op Nederland als autonoom gidsland. Er is in 2013 een stukje A270 tussen Eindhoven en Helmond omgedoopt tot 'autonome snelweg', niet geheel toevallig in de achtertuin van de Technische Universiteit Eindhoven (TUe), die veel met deze tech doet. Daarnaast zijn er meer en minder geslaagde mediamomentjes geweest, zoals ex-minister Schultz die in een autonome Prius meereed, en het vrij lachwekkende 'autonome treintjerijden over de A2', uit 2016 alweer.

Mocht u de tijd en zin hebben om 60 pagina's aan rapport door te spitten, dan kan dat hier (PDF).

*tenzij het lijstje over meest corrupte landen of slechtste wegen gaat, maar zo lang België bestaat hoeven we ons daar niet druk over te maken.