Toyota haalt met Nederlanders waterstof uit lucht

Toyota zet stevig in op de toekomst van waterstof als brandstof voor elektrische auto's. Daarom start het een project met het Nederlandse DIFFER om het brandbare goedje uit de lucht te halen.

Waterstof maken kost tot nu toe meer energie dan dat het oplevert. Dat is op zich geen probleem omdat je het prima kunt produceren op momenten dat er een overschot aan stroom is. Maar er is ruimte voor verbetering. Die verbetering zou wel eens kunnen komen uit de samenwerking tussen Toyota en DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research). De twee partijen willen namelijk een systeem ontwikkelen dat waterstof uit de lucht kan halen met zonne-energie.

Het idee is simpel: een apparaat absorbeert vocht uit de lucht en zet dit met behulp van zonne-energie om in waterstof en zuurstof. De geproduceerde waterstof kan dan weer ingezet worden voor andere doeleinden zoals de Toyota Mirai die voor de deur staat ermee volgooien. Voordelen laten zich raden: gratis waterstof voor iedereen zelfs op plekken waar weinig water is. 

Beide partijen hebben in het verleden al aangetoond dat het basisidee werkt, maar dat het doorontwikkeld dient te worden om ook levensvatbaar te zijn. Zo haalde het prototype tussen de 60 en 70% rendement in vergelijking met de productie van waterstof uit vloeibaar water.  

"Uiteindelijk stel ik me voor dat je dit soort systemen terug gaat zien in huizen, waar ze de waterstof produceren die nodig is om een waterstofauto zoals de Toyota Mirai voor dagelijks woon-werkverkeer van brandstof te voorzien", verwacht, Mihalis Tsampas, onderzoeker van DIFFER.