FIA wil één versnellingsbak voor Formule 1

Vanaf 2021 wil de FIA dat elke Formule 1-bolide dezelfde versnellingsbak heeft. Het overkoepelende orgaan heeft daarvoor nu een aanbesteding uitgeschreven. 

Op dit moment rijden teams veelal met hun eigen versnellingsbak of hebben ze deze geleend van een ander. Zo rijden Haas en Alfa Romeo bijvoorbeeld met een bak van Ferrari, doen Toro Rosso en Red Bull samen met bakken en deelt Mercedes met Racing Point. Daar moet vanaf 2021 een eind aan komen, want dan wil de FIA dat iedereen met dezelfde bak rijdt. Alleen de behuizing waaraan de ophanging bevestigd wordt, mag per team verschillen.

Het invoeren van één versnellingsbak betekent een grote kostenbesparing voor alle teams. Ze hoeven immers geen tijd, geld en mankracht te investeren in ontwerp en constructie. Daarnaast hoeven ze gedurende het seizoen ook geen ontwikkeling te doen. Het past dus perfect in het toekomstplaatje van de FIA. 

Er zitten natuurlijk wel wat eisen aan de nieuwe bak. Zo moet hij zo klein en licht mogelijk gemaakt worden en moet hij het zo'n 5.000 kilometer volhouden terwijl hij een 14% hogere maximale snelheid aan kan. Daarnaast wordt verwacht dat hij probleemloos omgaat met meer vermogen, omdat de technologie niet stilstaat en Formule 1-auto's steeds krachtiger worden, maar ook omdat de MGU-K in de toekomst 30 kW meer gaat leveren. Bovendien, en dat is een beetje vreemd, de FIA dat er met zeven voorwaartse verzetten wordt gewerkt in plaats van de acht die nu standaard zijn.

Daarnaast moet de fabrikant vier bakken per auto kunnen leveren gedurende een seizoen van 24 races. Oh, en natuurlijk moet de bouwer ook lief kunnen spelen met alle andere toeleveranciers van de koningsklasse. Vanaf nu tot 15 maart kunnen versnellingsbakbouwers zich inschrijven op de lijst van de FIA. De keuze wordt vervolgens tussen 15 en 30 april bekend gemaakt.