Amerikanen willen ook een Autobahn maken

In het kader van beter laat dan nooit, hebben Amerikanen nu een superdegelijk plan verzonnen om in Californië een heuse variant van de Duitse Autobahn aan te leggen. Zonder snelheidslimiet van Los Angeles naar San Francisco rijden.

Aaah, de Autobahn, een magisch stuk asfalt waar je je rechtervoet ongestraft in lood kan veranderen. Maar of dat nog lang zo is, weet niemand. De Duitsers zijn druk bezig met het kijken naar opties om er vanaf te komen. Het is namelijk beter voor het milieu en de veiligheid om overal maar 130 km/u te mogen. Maar waar de Duitsers al het plezier van het autorijden willen verpesten, willen de Amerikanen juist een eigen Autobahn openen.

In Californië is ligt nu een voorstel om Los Angeles en de San Francisco Bay Area aan elkaar te koppellen met twee extra banen langs een bestaande snelweg waarop een maximum snelheid verboden is. Ja, dat lees je goed, een gedeelte van een snelweg waarop je dus niet alleen zo hard kan als je wilt, het is ook nog eens verboden om een snelheidslimiet in te voeren. Het staat allemaal in Senate Bill 319, dat als reactie op een voorstel voor een hogesnelheidstrein is ingediend (Elon Musk heeft hetzelfde plan met z'n Hyperloop).

"This bill would require the department to initiate a project to construct two additional traffic lanes on northbound and southbound Interstate Route 5 and State Route 99, and would prohibit the imposition of a maximum speed limit for those traffic lanes."

Zoals altijd hebben de Amerikanen weer extreem sterke logica gevonden om hun idee kracht bij te zetten. Zo is het volgens de indieners vooral voor de veiligheid, want op de Duitse Autobahn mag men oneindig hard en daar vallen maar 4,1 verkeersdoden per 100.000 mensen. In Amerika is dat 12,4 per 100.000. Daarnaast duurt het nog tientallen jaren voordat de voorgestelde hogesnelheidslijn er ligt en kost dat miljarden dollars. De extra lappen asfalt zijn zo klaar. 

Ook over de impact op het milieu is nagedacht. Het is namelijk nu zo druk op het Californische wegennetwerk dat auto's vrij vaak met draaiende motor stilstaan. En hoe langer auto's stilstaan, hoe langer ze vieze goedjes de lucht in stuwen. Als je met 250 km/u van A naar B scheurt sta je niet stil, draait je motor minder lang en ben je dus beter bezig voor het milieu. Slim.

Voordat het voorstel daadwerkelijk geaccepteerd wordt en de aanleg van de weg begint, zijn er nog wel wat vragen die beantwoord moeten worden. Zo kan niemand nog een prijs voor de aanleg geven, en zijn er al partijen die serieuzere vragen stellen over de milieuvriendelijkheid van dit alles. Ook is het nog maar de vraag of de algemene veiligheid van de auto van de gemiddelde Amerikaan wel toereikend genoeg is om veilig de hogere snelheden aan te kunnen.

Daarnaast staan de indieners van Senate Bill 319 nog voor een uitdaging: Kunnen zij verantwoorden wat de ongelimiteerde snelheid voor toegevoegde waarde heeft. Het bijbouwen van banen met een snelheidslimiet verbetert de doorstroming namelijk ook.