Elon Musk mag wéér voor de rechter verschijnen door tweets

Elon Musk moet zijn gezicht weer eens in de rechtszaal vertonen, omdat hij op Twitter dingen plaatste die invloed hadden op de beurswaarde van het bedrijf. Daarnaast vindt de SEC het gewoon niet zo leuk dat Musk hen pest.

Op negentien februari plaatste Elon Musk twee tweets. Daarin vertelde hij dat Tesla dit jaar 500.000 auto's zou produceren. Dat verduidelijkte hij daarna door te zeggen dat Tesla dit jaar een jaarlijkse productie van 500.000 kan halen. Dat vertaalt zich in zo'n 10.000 auto's per week. Al snel werden beursmensen boos op de CEO want hij zo gelogen hebben om de beurswaarde van Tesla oneerlijk omhoog te schroeven. De Securities and Exchange Commission (SEC) ging zich ermee bemoeien en nu mag Musk voorkomen om zijn daden te verantwoorden.

 Musk heeft al aangegeven dat hij niets nieuws twitterde. De informatie in zijn tweet was immers al eerder bekendgemaakt. Daarbij claimt Elon dat hij van goede wil was en niet de bedoeling had om investeerders op de tenen te trappen. Ook plaatste hij de tweets nadat de beurs gesloten was waardoor de er een minimale impact op het aandeel was.

De SEC is van mening dat Musks tweet een directe overtreding is van het contract dat ze na aanleiding van de vorige reltweet sloten. Hierin stond onder andere dat de baas van Tesla elke tweet met mogelijk beursgevoelige informatie langs een zogenoemde 'Twitter Sitter' moet sturen. Als deze goedkeuring verleent mag de tweet pas geplaatst worden. Of Musk dit daadwerkelijk gedaan heeft is nog niet bekend, maar de SEC zal hem desondanks keihard aanpakken.

Volgens verschillende advocaten die Bloomberg sprak gaat het niet eens zo zeer over de tweet, maar meer over het feit dat Musk de autoriteit van de SEC niet zo serieus neemt. Dat kunnen ze niet zomaar laten gebeuren, want als ze een machtige CEO van een belangrijk bedrijf een beetje ruimte geven, dan zal de SEC aan macht verliezen bij alle andere ingrepen die ze doen. Daarom bestaat het vermoeden dat Elon deze keer ook flink hard aangepakt wordt. Hij dient als voorbeeld.

"They’re going to come down pretty hard on him," vertelt Elliot Lutzker, een voormalig SEC-advocaat. "They could seek a suspension, just to teach him a lesson, give him a warning." Maar of de rechter ook zo hard oordeelt over de tweet valt nog te betwisten. Zij houdt waarschijnlijk de schade aan Tesla in het achterhoofd bij het geven van een straf waardoor het kan blijven bij boete. 

Advocaat John C. Coffee Jr komt ook met een slimme oplossing voor het twitterprobleem voor de Teslabaas: "They should take his phone away."