BrexitBritten: 10% importtarief op buitenlandse auto's

Napoleon couldn't beat us, Hitler couldn't beat us, let's try to beat ourselves. 

Wij kunnen ons voorstellen dat u een beetje Brexit-moe begint te worden, heus, maar terwijl we naar de tragedie kijken, wint ons medeleven het van ons cynisme . Zie die arme Britten toch ploeteren. Terwijl ze zichzelf in de triggerfinger snijden, schieten ze in hun voet. Want laten eerlijk zijn: doet het de Britten goed als ze een importtarief gooien op auto's die in het buitenland worden gemaakt, terwijl bijna alle auto's die ze kopen door Johnny Foreigner worden gemaakt?

'Cars made outside the UK and imported here for sale will be subject to 10 per cent important tariffs under official no-deal trade rules. (...) The UK's automotive manufacturing industry produces around 1.5 million cars each year, but 1.2 million of these are exported, meaning almost all of the 2.3 million cars we bought in 2018 were imported. (...) Following the vote, Volkswagen was clear that additional costs caused by no-deal would be passed on to consumers.' 

Volkswagen is waarschijnlijk niet de enige: het is zeer onwaarschijnlijk dat fabrikanten en dealers die kosten kunnen en willen opvangen. Daarvoor zijn de marges te dun.

Naar verwachting worden nieuwe auto's in het Verenigd Koninkrijk onder dit scenario gemiddeld een kleine €2.000 duurder. Enige lichtpuntje voor de Britse autoindustrie is dat de tariefmuur niet geldt voor auto-onderdelen. Dat is toch fijn voor de Britse fabrieken/assemblage-ateliers, want de Duitse inhoud van iconen als Bentley en Rolls-Royce stijgt daardoor niet in prijs. Een ander sprankje van hoop is dat een No deal-scenario nog niet zeker is. Wellicht kunnen deze prijsverhogingen  worden afgewend.