Kabinet verspilt miljarden met krom elektrisch rekenmodel

En de man die u hierop mag aanspreken heet ir. Robert Kok. Hoewel, hij maakt gewoon handig gebruik van iets dat alleen bij een overheid kan gebeuren, in de publieke sector: geld weggeven zonder een tegenprestatie te verlangen.

Waar het in deze kwestie allemaal om draait, is het rekenmodel CarbonTax, dat door Kok - rekenmodellen zijn zijn racket - is ontwikkeld, toen hij voor het bedrijf Ecorys werkte. Het wordt al jaren door het ministerie van Financiën gebruikt als leidraad voor belastingmaatregelen inzake elektrische auto's. En zoals we weten wordt dankzij de 4% bijtellingsregeling bijna de gehele mondiale elektrische autoproductie naar Nederland gezogen. Dat kost bakken met geld, want elektrische auto's betalen geen wegenbelasting en de fiscale bijtelling voor zakelijke rijders is een lachertje. Bovendien snijdt het mes aan twee kanten: wie elektrisch rijdt brengt geen brandstofaccijnzen in het laatje.

Hoe dan ook: het CarbonTax-model van Kok - dat uit 2011 stamt - zat er met name vorig jaar faliekant naast. Er werd voorspeld dat er 11 duizend elektrische auto's bijkwamen, het werden er meer dan 24 duizend. In dat geval ga je wat parameters in je model wijzigen, zou je zeggen, maar het probleem is dat onze Rijksoverheid geen flauw benul heeft van hoe dit model werkt. Kok heeft namelijk weliswaar flink gefactureerd voor zijn diensten, maar het model zelf voor zich gehouden. Kortom: er is de afgelopen jaren in Den Haag voor bijna een miljoen euro aan consultancykosten betaald voor een model dat de maker niet heeft gedeeld met zijn opdrachtgever. Alsof je met een blinddoek op naar buiten gaat om de stemming om je heen te peilen.

Maar het wordt nog beter: toen de overheid doorkreeg dat het model misschien niet zaligmakend is, liet het dit - via het planbureau voor de leefomgeving - nalopen. Hiervoor werd het bedrijf RevNext in de arm genomen, en u mag raden wie daar de Clean Tech lead is. Juist: Robert Kok. De man die het model heeft gemaakt mocht vervolgens nog eens een factuurtje sturen om dit na te lopen. En nog steeds had niemand op een ministerie het model zelf in handen. Kok - zonder twijfel een slimme jongen - lacht ondertussen de ballen uit zijn broek in zijn Tesla Model X uit 2017, waarover 4 procent bijtelling wordt betaald. Wat kan het leven mooi zijn.

Hoe we bovenstaande weten? Vooral dankzij graafwerk van - u raadt het al - Pieter Omtzigt, de econometrist van het CDA, die hoogstpersoonlijk zijn partij van een enorme dosis cachet voorziet. Omtzigt stelde kamervragen, die gisteren door staatssecretaris Menno Snel werden beantwoord. RTL Z zette een duo journalisten op de kwestie, die er deze aardige uiteenzetting van maakten.

Mocht u geïnspireerd zijn geraakt door bovenstaand verhaal: Revnext heeft een vacature voor junior consultant. Ze gebruiken memes, dus ze kunnen nooit helemaal de duivel zijn.