Hoera! Verbreding van snelwegen bij Utrecht gaat niet door

De Raad van State heeft vanmorgen een streep gezet door de verbreding van de A27 bij Utrecht. Milieudefensie juicht keihard en voor een keer juicht ook Autobahn mee, maar wel om een totaal andere reden.

Voordat u ons neerschiet in de comments (oh wacht): natuurlijk vindt de redactie van Autobahn files kwalitatief uitermate teleurstellend en moet er veel aan infrastructuur verbeterd worden: stilstand is achteruitgang. Desondanks kunnen we ons vinden in het oordeel van de rechter in Utrecht dat het klakkeloos verbreden van snelwegen niet de oplossing van het probleem is. 

Het is zelfs een nieuw probleem in wording: steden groeien in rap tempo, en dus is er steeds meer ruimte voor de stad nodig. Het probleem is daardoor ook dat er steeds meer ruimte voor vervoer wordt gebruikt. In Nederland lijken beleidsbepalers echter te zijn vergeten dar er niet alleen in de hoogte en breedte gebouwd kan worden, maar ook in de diepte. 

Waarom kan de uitbreiding van de A27 niet onder de A27 komen te liggen? Dat scheelt straks een hoop extra herrie en het levert meteen een boel ruimte op. Ongetwijfeld komt er dan het protest dat het graven van tunnels duur is. Dat klopt, maar het opofferen van bos en natuur kost ook geld. Het plezier dat mensen daarvan hadden, komt nooit meer terug. En bovendien: we betalen ons blauw aan belastingen voor het gebruik van onze auto's en in ruil daarvoor krijgen we steeds een middelmatige oplossing, want het mag allemaal geen cent kosten

Waarschijnlijk voor het eerst kunnen we een citaat van iemand van Milieudefensie opschrijven zonder het daarna meteen grondig te fileren: "Deze uitbreiding van de A27 waar wij samen met bewoners in de regio al tijden tegen in het geweer komen is een schijnoplossing. Iedereen weet zo langzamerhand wel dat meer asfalt alleen maar leidt tot meer auto's op de weg. Wij roepen de regering op zich net als elke inwoner aan de wet te houden en te investeren in échte oplossingen." Waarschijnlijk is onze oplossing (tunnels) een andere dan Bram van Liere van Milieudefensie voor ogen heeft, maar dat geheel terzijde.

Gelukkig heeft Milieudefensie ook een citaat van Utrechter Olivier Beens meegestuurd, zodat we alsnog iemand gek kunnen draaien. Beens zegt: "De stadregio Utrecht groeit en we kunnen de groei in het verkeer prima opvangen met een verbetering van het openbaar vervoer en fietsnetwerken. Dan is een verbreding van snelwegen helemaal niet nodig. Er ligt genoeg asfalt rond Utrecht, daar kunnen we het prima mee doen. Zonder de natuur verder aan te tasten." Olivier, wat ben jij een ontzettende etnocentrische asociaal: de A27 loopt van Breda naar Almere en een fietspad in Utrecht is geen oplossing voor de gebruikers van de snelweg.

Ter afsluiting nogmaals een betoog om meer in tunnels te gaan denken. Bij Rotterdam wordt nu de A13-A16 (A16 Rotterdam) half boven de grond aangelegd in een bos. De gemeente Rotterdam denkt na of ze een brug of een tunnel in het oosten van de stad gaan bouwen in Amsterdam willen een ze een brug over het IJ bouwen. Mensen, durf nou eens vooruit te denken en bouw ondergronds. En als je dan toch met tunnels bezig bent: leg er meteen metrobuizen bij. Misschien heb je ze niet direct nodig, maar als je dat gat toch in de grond hebt, kost dat beetje beton erbij ook niet zoveel, maar je hebt wel vast vooruit gedacht.