GP van Australië ook komende 6 jaar weinig spectaculair

In Australië liggen een paar mooie circuits, waarvan Mount Panorama er met kop en schouders bovenuit steekt. Ook Phillip Island is niet heel verkeerd, en dan is er ook nog Albert Park, bij Melbourne. Zij hebben de bestaande deal met de F1 verlengd.

De GP van Australië wordt al sinds we ons kunnen heugen op Albert Park verreden, als seizoensopener (behalve in 2006 en 2010). Gisteren werd bekend dat er tot en met 2025 geracet wordt op het circuit ten zuiden van Melbourne. Over de vraag hoe blij we hiermee moeten zijn, zijn de meningen verdeeld. Op het zeer smalle semi-stratencircuit hebben we de afgelopen jaren weinig spannends voorgeschoteld gekregen, het meest memorabele moment van dit jaar was de tragische vroege dood van Charlie Whiting. Het is tevens een van de weinige circuits waarop Lewis Hamilton minder overwinningen pakte dan een directe concurrent: hij won hem twee keer, Sebastian Vettel drie keer.

Het verlengen van het contract komt kort nadat coureurs als Lewis Hamilton hebben aangegeven meer betrokken te willen worden in de totstandkoming van de kalender. Dit met de gedachte om het racen aantrekkelijker te maken, en te proberen te voorkomen dat het publiek races krijgt voorgeschoteld zoals de Franse GP van dit jaar. Want als er een race de titel 'draak' verdient, dan was het de oersaaie omloop op Paul Ricard wel. 

Enfin, er wordt nog minstens zes seizoenen geracet op Albert Park, dus we zien Max Verstappen er ook op zijn 27ste nog racen, als het goed is. Vanaf 2021 krijgen de bolides mogelijk weer grondeffect, dus wellicht worden de edities vanaf dan wat closer dan de laatste jaren. We sluiten af met een rondje trivia: wist u dat de korstte F1-race uit de geschiedenis ook in Australië werd verreden? Hiervoor moeten we terug naar 1991, naar het stratencircuit van Adelaide. Deze race - met een piepjonge Michael Schumacher - werd door horrorregen na 12 rondjes al afgevlagd. Hieronder ziet u waarom: