Koop dan. Formule 1-team Williams 'wordt verkocht'

De laatste seizoenen ging het helemaal niet goed met het eens grote Williams. De negenvoudig constructeurskampioen maakte in 2019 verlies en hoopt met een sanering en (gedeeltelijke) verkoop klaar te zijn voor de nieuwe regels van 2022. Gek genoeg gooit het team zelf de hoofdsponsor ROKiT de deur uit.

Williams F1

Sinds vorig seizoen zijn de wagens van Williams Grand Prix gehuld in de kleuren van ROKiT en ROK Drinks. Twee gelieerde bedrijven waar daarvoor nog nooit iemand van had gehoord. Wat is er aan de hand dat Williams verlies maakt en dan zelf de hoofdsponsors ontslaat?

Verlies

Twee seizoenen achter elkaar als allerlaatste eindigen in de Formule 1 is niet goed voor de inkomsten. Voor Williams betekent het niet alleen dat ze een minder groot deel van de commerciële pot van de Formule 1 krijgen, het betekent ook minder belangrijke sponsors. De jarenlange samenwerking met Martini Racing hield op en daarvoor in de plaats kwam ROKiT. Kennelijk betaalt dat bedrijf niet gigantisch veel, want in 2019 leed het bedrijf  £13 miljoen verlies. Daar staat een winst van £12,9 miljoen in 2018 tegenover.

Op zich is het negatieve resultaat nog best goed beperkt gehouden want de omzet daalde van £130,7 miljoen in 2018 naar £95,4 miljoen in 2019. De slechte financiën zijn wel toe te schrijven aan de Formule 1, want Williams Advanced Engineering, dat technische snufjes voor de markt ontwikkelt (voor Porsche-veredelaar Singer bijvoorbeeld) zag de omzet met bijna 50% stijgen (£44,8 miljoen naar £63,7 miljoen).

Verkoop

Een van de maatregelen die Williams neemt om te kunnen overleven is het formele besluit om open te staan voor een gehele of gedeeltelijke verkoop. Daarnaast heeft het bedrijf in de afgelopen negen maanden een flinke reorganisatie ondergaan. De intussen uitgebroken coronacrisis helpt natuurlijk niet mee, maar Williams is niet de enige die daar last van heeft. Het personeel is grotendeels naar huis gestuurd en dat wordt betaald met overheidsgeld.

CEO Mike O'Driscoll hoopt met nieuwe financiers het bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Juist nu de FIA de nieuwe regels voor 2021 en verder heeft bevestigd. Daarin wordt in ieder geval een streng budgetplafond ingesteld om het verschil tussen de topteams en de rest wat kleiner te kunnen maken.

Overigens heeft het team de financiën voor het lopende/komende seizoen 2020 al op orde. Dat moet ook wel, anders kun je de hoofdsponsor niet ontslaan. We gokken erop dat de (puissant rijke) familie Latifi ervoor zorgt dat de werkgever van hun zoon niet werkloos wordt.

Misschien ook voor jou:
Canadezen Lance Stroll en Nicholas Latifi racen op Amerikaanse licentie