Ineos Grenadier, omdat Land Rover de Defender killde

Vier jaar geleden, vlak na de officiële productiestop van de Land Rover Defender, kondigde miljardair Jom Ratcliffe aan dat hij de auto niet kon missen en ze zelf wilde bouwen. Vandaag is het zo ver: dit is de nieuwe Defender, alias de Ineos Grenadier.

Ineos Grenadier

Hoewel Land Rover zelf net een nieuwe Defender heeft gepresenteerd, is dat toch meer een Tonka voor in de PC Hooftstraat. Tuurlijk, hij doet het in het terrein, maar het zonde als je hem stuk maakt. Soms heb je gewoon een werkpaard nodig. Miljardair Jim Ratcliffe, van het voorheen vrij onbekende Ineos, besloot dat hij niet ging wachten tot iemand anders een nieuwe Defender zou bedenken, en sprong zelf in het diepe. Dit is de Ineos Grenadier.

No-nonsense

Zoals Ineos Automotive zelf aankondigt: the no-nonsense 4x4 vehicle for the world. De hele auto heeft een vorm volgt functie-uiterlijk gekregen. Uiteraard heeft het design veel weg van de Defender, want dat is tenslotte de auto die de Grenadier moet vervangen. Het design is nu af en wordt aan de wereld getoond, maar Ineos gaat eerst nog even 1,8 miljoen kilometer met de Grenadier testen. Daarbij hebben ze geen zin om de boel met camouflage in te pakken: iedereen mag zien hoe de auto gaat worden en dat Ineos niet over één nacht ijs gaat. CEO Dirk Heilmann: "Showing the design now allows us to focus on the critical next phase of the vehicle’s development, testing its capability and durability.  We have a very challenging programme ahead, as we put prototypes through their paces in all conditions, on the way to accumulating some 1.8 million test kilometres over the coming year.  From today the covers are off. Testing ‘in plain sight’ without the need for camouflage wrapping, foam blocks or fake panels is an added benefit."

BMW en Magna

Zoals gezegd, het heeft nogal wat weg van een Land Rover Defender. Maar ook weer niet helemaal. Het zou ook een Santana kunnen zijn, hoewel dat ook een LaRo-kloon is. Voor de productie en de ontwikkeling werkt Ineos samen met Magna Steyr, onder andere bekend van het bouwen van de Mercedes G-Klasse. Mocht u verwachten dat er Benz-aandrijving onder de Grenadier komt te liggen, dan zit u fout: BMW tekende voor de aandrijflijnen van de nieuwe offroader van Ineos.