Pole position voor Hamilton, Max Verstappen start P7 in Hongarije

Twee weken geleden zaten we klaar voor de eerste kwalificatie van 2020, nu is het tijd voor alweer de derde Grand Prix van het jaar. Na twee keer Oostenrijk is het nu tijd voor Hongarije. Traditioneel zou het een Red Bull circuit moeten zijn, maar de Mercedessen zijn weer idioot snel. Lewis Hamilton pakt pole, Max moet genoegen nemen met P7.

Max Verstappen

Het is niet zo warm in Hongarije. Bij de Hungaroring vlak buiten Boedapest is het 18 graden Celsius, het asfalt is maar 28 graden warm. Daarnaast is er kans op regen. Het heeft alles in zich om een spannende kwalificatie te worden, maar dan moet die neerslag wel komen.

Q1: Williams haalt Q2!

Door de kans op regen begint iedereen snel om in ieder geval een snelle ronde te noteren. Vrijwel het hele vel staat even voor 15:00 al klaar aan het einde van de pitstraat om te vertrekken. Max Verstappen leidt het veld de baan op.

Na de eerste rondjes zijn het Bottas, Hamilton, Stroll, Perez en Leclerc voor Max Verstappen. Pierre Gasly meldt acht minuten in de eerste sessie dat hij regen ziet vallen. Het zorgt ervoor dat de rijders allemaal nog even buiten blijven. De tijden van Verstappen zijn voorlopig niet om over naar huis te schrijven. Op de helft van Q1 staat de Nederlander op P7, want ook Daniel Ricciardo rijdt nu sneller. De Red Bull is echt niet vooruit te branden: ook Albon rijdt langzame tijden. De Thaise coureur staat met vijf minuten te gaan zelfs op de eliminatiedrempel, achter Gasly en Kvyat.

George Russel zet dan even een wereldtijd in zijn Williams: 1:15,5. Hij rijdt een derde tijd, maar dan trappen de Racing Points het pedaal nog even in: beiden zijn sneller dan de Mercedessen. Max Verstappen staat 12e als hij met 16 seconden te gaan aan zijn laatste snelle rondje begint. Hij zakt vervolgens naar P15, gelukkig zijn dan alle mogelijk snellere coureurs al gefinisht.

Uiteindelijk zet Max een achtste tijd, waardoor hij veilig door kan naar Q2. Ook opvallend: de beide wagens van Williams zijn door naar de tweede kwalificatie. Het Engelse traditieteam heeft écht een betere auto gebouwd voor dit jaar.

Out: MAG, KVY, GRO, RAI, GIO

Q2: Mercedes zet de toon

Het eerste gedeelte van de kwalificatie was al erg spannend, met zelfs Williams dat sneller is dan twee teams met Ferrari-aandrijving. De dreiging van regen is er nog steeds, dus de coureurs willen allemaal snel naar buiten. George Russell gaat er meteen even voor zitten om een snelle ronde te zetten: 1;15,698. Lance Stroll rijdt echter meteen vier tienden sneller.

Dan komen de McLarens in beeld, beide wagens zetten een snellere tijd. Leuk, maar de Zwarte ridders van Mercedes verbeteren de tijden meteen. Verstappen zet een tijd die bijna negen tienden langzamer is dan de Mercedes van Hamilton. Max klaagt over de radio over onderstuur in de gemiddeld snelle bochten. Intussen heeft Pierre Gasly ook een probleem met zijn Honda-motor. Hij zegt dat hij het gevoel heeft dat hij zijn motor sloopt door ermee te rijden. Het team meldt dat ze nu al weten dat ze er tijdens de sessie niet kunnen repareren. Tegelijkertijd staat Alex Albon buiten de groep die naar Q3 door mag.

Na de eerste rondjes, blijft het hele veld binnen om ongetwijfeld tegelijk naar buiten te gaan als de tijd bijna om is. Max Verstappen, Lewis Hamilton en Valtteri Bottas wachten tot het allerlaatste moment om alsnog naar buiten te rijden. Max Verstappen zet uiteindelijk een derde tijd, maar Alex Albon komt er niet aan.

Out: RIC, RUS, ALB, OCO, LAT

Q3: Okay, nu dan regen?

Er hangen nog steeds donkere wolken boven de Hungaroring, het is dus zaak om meteen een tijd neer te zetten. Veel coureurs kiezen daar dan ook voor. Max Verstappen is de laatste van de negen coureurs die naar buiten gaat. Negen? Ja, Pierre Gasly heeft de top tien dat wel gehaald, maar zijn motor is niet helemaal lekker.

De Racing Points en de Mercedessen zijn bloedsnel. Maar Max Verstappen rijdt in zijn outlap al flink hard, hij zet een paarse tijd in de laatste sector. Hij zet na zijn getimede ronde een vierde tijd, achter Hamilton, Bottas en ... Stroll. De teamgenoot van de Canadees, Sergio Perez, heeft dan nog geen snelle tijd gezet: hij reed buiten de baan en verloor daarom zijn tijd.

De Mercedessen zijn ondertussen een volle seconde sneller dan de rest. Dan zet Perez ook een snelle tijd, waardoor het Mercedes x2, dan Racing Point x2 en Ferrari x2 voor Max Verstappen. de Nederlander moet echter nog een tweede rondje rijden. De Red Bull heeft het echter niet in zich: Max start op P7.

Pole position is voor Lewis Hamilton, daarachter zijn het Valtteri Bottas in de andere Mercedes en vervolgens Lance Stroll in de namaakmercedes.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool