Elektrische tweedehandswagens snel populairder

Niet alleen nieuwe elektrische auto's vliegen de laatste tijd de dealers uit, inmiddels zijn er ook veel occasions op de markt en die vinden gretig aftrek. De verkoop van gebruikte elektrische auto's verdubbelde bijna ten opzichte van vorig jaar.

Elektrische auto

In de eerste helft van 2020 verkochten autohandelaars 7.300 volledig elektrische occasions. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Ook plug-ins werden meer verkocht, maar daar was de toename maar met de helft.

Door de stijging zijn elektrische auto's nu de derde aandrijvingsvorm na benzine en diesel. Zowel de batterij-auto's en plug-in hybrides haalden de LPG-auto's in. Ongetwijfeld zullen de aantallen voor de tweede helft van het jaar nog meer toenemen, aangezien sinds 1 juli de kopers van de elektrische auto's en occasions een EV-subsidie kunnen aanvragen.

De cijfers zijn berekend door de onderzoekers van VWE Automotive. Zij maakten ook een lijst van de populairste gebruikte elektrische wagens.

Bron: VWE Automotive

Actieradius

Ook interessant is de berekening van de actieradius van de elektrische auto's. VWE onderzocht wat de afstand is die een gemiddelde elektrische auto kan rijden. Ze schrijven daarover: "Voor veel gebruikers is de actieradius van een elektrische auto van groot belang. Auto’s die niet aan de subsidie-eis van minimaal 120 km voldoen, zijn er dan ook nauwelijks in ons land. Van de volledig elektrische auto’s in het huidige wagenpark heeft 55% een actieradius van meer dan 400 km en 27% komt volgens fabrieksopgave zelfs verder dan 500 km. 

In de praktijk blijkt dat vaak wat lager te liggen en haalt maar een kwart van de elektrische vloot auto’s 400 km. Bij 65% ligt de bruikbare actieradius boven de 300 km. Dat lijkt voor de meeste mensen voldoende voor dagelijks gebruik. 98% van de elektrische auto’s in ons land is geschikt voor snelladen. Daarmee is de auto in gemiddeld 33 minuten geheel opgeladen."