Op zoek naar een betaalbare auto? Neem eens een kijkje over de grens

Als autoliefhebber streef je er misschien wel naar om de perfecte droomauto te vinden. Soms kan het echter lastig zijn om precies die ene auto tegen een betaalbare prijs in Nederland te vinden. Zeker nu de prijzen van occasions enorm zijn gestegen de afgelopen tijd. Gelukkig biedt een kijkje over de grens, namelijk in Duitsland, een goede oplossing. Hier kun je namelijk nog wel terecht voor een groot aanbod aan hoogwaardige voertuigen en gunstige prijzen. In dit artikel lees je meer over het proces van het importeren van een auto uit Duitsland naar Nederland en waar je rekening mee moet houden. Mocht je overgaan tot deze keuze, dan verloopt het importproces voor jou een stuk soepeler.

Op zoek naar een betaalbare auto? Neem eens een kijkje over de grens

Voordelen importeren uit Duitsland

Het importeren van een auto uit Duitsland kan lastig zijn wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Het is nu eenmaal een proces dat je niet kent en waarbij veel dingen mis kunnen gaan. Toch biedt het verschillende voordelen om als autoliefhebber een auto uit Duitsland te importeren naar Nederland. Ten eerste is het aanbod van auto´s in Duitsland veel groter dan in Nederland, wat betekent dat je sneller je droomauto kunt vinden die aan al jouw eisen en wensen voldoet.

Daarnaast zijn de prijzen vaak gunstiger, zelfs wanneer je de kosten van het importeren en het transport meerekent. Duitse auto´s staan bekend om hun betrouwbaarheid en occasions die vaak nog in uitstekende staat verkeren. Bovendien hebben Duitse auto´s over het algemeen een hoogwaardige bouwkwaliteit en zijn ze goed uitgerust met fijne snufjes, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor autoliefhebbers.  

Berekenen BPM en waarom dit belangrijk is 

Bij het importeren van een auto uit Duitsland naar Nederland is het belangrijk om rekening te houden met de Belasting van Personenauto´s en Motorrijwielen, oftewel de BPM. Dit is een eenmalige belasting die moet worden betaald bij het registreren van een geïmporteerde auto in Nederland. Het bedrag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type auto, de CO2-uitstoot en de leeftijd.

De BPM berekenen bij import is heel belangrijk en zeker om dit correct te doen, om onaangename verrassingen te voorkomen. Er zijn gelukkig online calculatoren ter beschikking die je kunnen helpen bij het schatten van het bedrag dat je moet betalen. Het is aan te raden om voorafgaand aan de aankoop van de auto een schatting te maken, zodat je een realistisch beeld hebt van de kosten. 

Grondige inspectie en proefrit 

Wil je een Duitse auto importeren naar Nederland, dan is het extra belangrijk om een grondige inspectie uit te voeren en een proefrit te maken. Hoewel de meeste auto´s in goede staat zijn, wil je er zeker van zijn dat er geen verborgen gebreken zijn, waar je pas achter komt op het moment dat de auto al geïmporteerd is. Overweeg om een lokale autodealer of monteur in te schakelen om de auto te inspecteren.

Ook zijn er Nederlandse organisaties die dit voor je kunnen doen. Een proefrit stelt je in staat om de prestaties, het rijcomfort en de algehele conditie van de auto zelf te ervaren. Let tijdens een proefrit op vreemde geluiden, problemen met de rem of andere mogelijke zorgen. Door een grondige inspectie uit te voeren, verklein je het risico op verrassingen na de import van de auto. 

Documentatie en regelgeving 

Bij het importeren van een auto zijn er verschillende documenten die je nodig hebt en regelgeving waaraan je moet voldoen. Zorg ervoor dat je de originele voertuigdocumenten hebt, zoals het Duitse kentekenbewijs.

Daarnaast heb je een uitvoerverklaring nodig van de douane en moet de auto worden ingevoerd bij het RDW. Het is ook belangrijk om alle verzekeringskwesties te regelen voordat je de auto naar Nederland rijdt

Transportopties en kosten 

Er zijn verschillende transportopties om je geïmporteerde auto van Duitsland naar Nederland te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om de auto zelf te rijden, of je kunt gebruik maken van een transportbedrijf. Er zijn organisaties die je al het werk uit handen kunnen nemen, van transport tot alle benodigde documenten en invoer bij de RDW.

Het zelf rijden van de auto kan een goede optie zijn, maar houd rekening met de afstand, verzekeringen en eventuele overnachtingskosten, afhankelijk van waar de auto vandaan komt. Het inschakelen van een professioneel bedrijf kan handig zijn als je de auto veilig en zonder extra kilometers wilt laten vervoeren. Houd ook hierbij rekening met extra kosten en bereken dit door in je budget voor de import van de auto. 

Algemeen
  • NL Beeld / Cover Images