Gallery: Die keer dat BMW een M Touring durfde te maken

BMW heeft bekendgemaakt dat er in 2022 een M3 Touring op de planning staat. Groot nieuws en reden om vandaag aan een fles Sekt open te schudden. BMW maakt bijna nooit een M-versie van een Touring, dat gebeurde nog maar twee keer. Dit is de laatste, de E61 M5 met zijn V10.

BMW M5 Touring

De E60/61 M5 was een bijzonder kindje in de line-up van BMW. Voorin lag niet een V8, zoals we nu gewend zijn, maar een V10. Het maakt de M5 uit die jaren sowieso een speciaal geval, maar extra bijzonder was het feit dat BMW de auto ook uitbracht als Touring. Terwijl het bedrijf sindsdien vooral bezig is geweest met het verkopen van zo veel mogelijk opgpompte SUV's , mocht de keurige zakenmeneer (M/V) eind jaren '00 met een zak geld bij de BMW-dealer aankomen voor een keurige station met achterlijk veel power.

Dat ze bijzonder zijn wordt aangetoond door de prijzen die ze nu nog opbrengen. Eerder dit jaar stond er een te koop voor bijna een halve ton. Vrij veel voor een decennium oude auto.

De 5.0 liter V10 had nog niet de inmiddels gebruikelijke turbo's, want Greta Thunberg was nog een eicel toen de auto werd bedacht. Wel had hij veel vermogen met 507 pk en een koppel van 520 Nm. Alle power ging gewoon naar de achteras, want xDrive is voor sukkels (of was toen nog niet sterk genoeg om zoveel power te kunnen behappen). Met een nul tot honderd-spring in 4,7 seconden was de M5 toen de snelste zakenauto om mee bij het stoplicht weg te sprinten.

Ook de E34 was er ooit als M5 Touring. Maar verder durfde BMW het nooit meer aan. Gelukkig krijgen we in 2022 een M3 Touring, en dat is misschien nog wel het beste nieuws, want kleinere auto's zijn tenslotte fijner om hard mee te rijden.

Gallery