Matthijs Goes

Wegpiraten opgelet: Politie gaat radarauto's inzetten

Hardrijders kunnen straks niet meer op hun Flitsmeister vertrouwen, want de politie gaat rijdende controles inzetten tegen asomobilisten. Iedereen moet en zal die €9 adminstratiekosten betalen.

Scheidend politiecommissaris Egbert-Jan van Hasselt heeft heel Nederland tot verdachte gebombardeerd. Met radarauto's wil hij de wegen gaan beveiligen tegen hardrijders. Hij signaleert in een interview in de Telegraaf een verder verharding in het verkeer. Hij noemt het 'ikke, ikke, ikke'.

Om dat tegen te gaan komen er onopvallende politieauto's die al rijdend de snelheid van automobilisten gaan controleren. Daarmee hoopt hij nog meer boetes uit te kunnen delen. Daarnaast heeft hij het over de al eerder geïntroduceerde monocam, de camera die vanaf een viaduct kan zien of iemand op zijn telefoon aan het rommelen is.

Hoewel het op zichzelf natuurlijk een goed streven is om het aantal verkeersdoden terug te dringen - Van Hasselt noemt het aantal van 661 doden in 2019. Veel -toch betwijfelen we de methodes die hij wil inzetten.

Onopvallende politiecamera's en politieauto's doen precies dat: niet opvallen. Dan heeft het ook geen preventieve werking. Na decennia waarin er alleen maar wordt bezuinigd op de politie en waarin steeds meer geautomatiseerd wordt, kunnen we toch langzamerhand wel stellen dat dat beleid niet werkt. De aantallen boetes nemen toe, maar de aantallen doden ook.

Hallo! Zijn wij nou zo slim, of zijn de mensen als Van Hasselt zo dom? Dan werken die onopvallende controles dus niet. We hebben agenten nodig die in Porsches rondrijden, die hufters aanspreken en voor paal zetten. Want de lui van ikke, ikke, ikke, die bijvoorbeeld met een motor met ruim 240 kilometer per uur van Breda naar Rotterdam racen die worden niet gepakt.

Wederom gaan alle bekeuringen naar de doorsneeburger die 108 km/u rijdt waar hij 100 km/u mag. De echte klootzakken worden nooit (lees: NOOIT) gepakt. Ga die nou eens vangen met je theoretische oplossingen, Van Hasselt.

Facepalm