Tesla crasht op politieauto: bestuurder 'keek filmpje'

Autopilot en crashes, ze horen bij elkaar als 1+1=2. Deze week was het weer eens zo ver met een Tesla Model S die achterop een politiewagen klapte in North Carolina. De bestuurder had Autopilot ingeschakeld en zat even een filmpje te kijken.

Crashla

Het lijkt maar niet tot mensen door te dringen dat de Autopilot van Tesla geen vervanger van de bestuurder is, maar een hulpmiddeltje. De auto's van het elektrische merk kun behoorlijk autonoom rijden, maar ze hebben nogal veel correcties van de bestuurder nodig tijdens het rijden.

Op de langgerekte wegen van Amerika is een systeem als de Autopilot natuurlijk een handig hulpmiddel. Maar als je helemaal ophoudt met de auto te controleren, dan gaat het snel mis. Deze week was het weer eens raak in Nash County, North Carolina. Daar klapte een Tesla Model s achterop een politiewagen die langs de weg stond te patrouilleren.

Het was de zoveelste keer dat een Tesla achterop een auto ramde die kennelijk niet gezien was door de Autopilot. Geen vlekkeloos systeem dus. in dit geval was bestuurder Devainder Goli degene die de Autopilot had moeten corrigeren. In plaats daarvan zat hij kennelijk een videootje te kijken. De sheriff zegt over de politiewagen: We hadden simpelweg een baan afgezet en toen kwam die auto bijna dood en verderf zaaien. Het laat zien dat de automatisering nooit de plaats van oplettende chauffeurs gaat innemen. Je moet nog steeds meekijken en niet sms'en, op je telefoon kijken, maar je concentreren op wat je aan het doen bent: autorijden.