Steigerende elektrische Mustang maakt dragstrip onveilig

De Amerikaanse motorsport arm van Ford heeft voor het eerst de waanzinnige Mustang Cobra Jet 1400 losgelaten op de dragstrip. De brute EV was nog sneller dan verwacht.

Steigerende elektrische Mustang maakt dragstrip onveilig

Ford Performance Motorsports heeft tijdens de NHRA U.S. Nationals in Indianapolis voor het eerst runs gedaan met het elektrische Cobra Jet 1400 dragster prototype. De Mustang is ontwikkeld naast de Mustang Mach-E 1400 en heeft als missie om te bewijzen dat je geen druppel brandstof nodig hebt om serieus hard te gaan.

De Cobra Jet 1400 werd al in april gepresenteerd, maar er moest nog volop aan gesleuteld worden om de Mustang klaar te maken voor het echte werk. De ontwikkeling van de dragster is nog in een vroeg stadium, maar al na de eerste run was Ford Performance meer dan tevreden.

Kilowatts

De 1400 in de naam slaat dit keer niet op het vermogen in pk's. De vier motor-inverter pakketten draaien maximaal 10,000 toeren per minuut, werken met een spanning van maar liefst 800 volt en kunnen per stuk to 350 kilowatt (469 pk) leveren. In theorie kan het systeemvermogen dus oplopen tot een schrikbarende 1400 kilowatt (1877 pk).

Ford-partner MLe Racecars heeft het chassis van de Mustang zwaar aangepast, aangezien het basismodel niet berekend was op de enorme hoeveelheid koppel die de motor-inverters produceren. Verder is software-specialist AEM-EV aangetrokken om de ingewikkelde aansturing van de motoren te ontwikkelen.

Sneller dan gedacht

De eerste tests op de quarter mile (400 meter) werden gedaan met het piekvermogen vastgezet op 1103 kilowatt (1501 pk). Desondanks noteerde de Cobra Jet een tijd van 8.27 seconde met een snelheid van 270,3 kilometer per uur. Zelfs met het beperkte vermogen was dit veel sneller dan Ford had verwacht.

Mark Rushbrook, Global Director of Ford Performance Motorsports, legt uit: "Since revealing the car, we’ve continued to fine-tune it and now know we're just scratching the surface of what we may be able to achieve with this much electric horsepower in a drag racing setting.”

Big block vs Big battery

Als onderdeel van de U.S. Nationals heeft Ford de Cobra Jet 1400 ingezet tegen een traditioneel broertje met een supercharged V8. Aan het stuur van de elektrische Mustang was NHRA funny Car coureur Bob Tasca III. De V8 viel in de handen van voormalig NHRA Funny Car piloot en FOX TV-presentator Tony Pedregon. Tasca leek het moeilijk te hebben de neus aan de grond te houden en verloor daardoor met slechts .029 van een seconde van Pedregon in de V8 Cobra Jet.

Werken naar de toekomst

Volgens Rushbrook is de Mustang Cobra Jet 1400 niet zomaar kermisattractie om elektrisch rijden te promoten. Hij ziet een rooskleurige toekomst voor elektrische aandrijflijnen in de dragrace-wereld: “The opportunities to learn with the Mustang Cobra Jet 1400, as well as the Mustang Mach-E 1400 we recently introduced, gives us great insight into what may be possible in high-performance all-electric vehicles for Ford going forward. We are very interested in continuing to work with NHRA to determine how electrification can be part of the sport and to show off the Cobra Jet 1400 at max power in due course as regulations develop.”