Stekkertokkies op de vuist om laadpaal bij Lidl

Paniek! Veel te weinig laadpalen voor al uw elektrische auto's

Mensen, we moeten praten over laadpalen, want het loopt de spuigaten uit. Omdat u allemaal ineens auto's met een stekker koopt is er over vijf jaar een nijpend tekort aan laadpalen.
Laadpaal

De krant van wakker paniquerend Nederland luidt de noodklok. Al die stomme mensen die zomaar een milieuvriendelijkere auto kopen of leasen zorgen voor problemen. Er zijn namelijk veel te weinig laadpalen voor al die auto's. Voorspellingen van Enpuls, een onderdeel van netbeheerder Enexis, voorzien dat in 2025 alle nieuw verkochte auto's een stekker hebben. Lijkt ons wat veel, maar goed we doen even mee. Als dat zo is, zijn er ontzettend veel laadpalen nodig, maar er zijn er nog lang niet genoeg.

Paalpaniek

Op dit moment hebben maar 5.000 van 13.208 woonbuurten van Nederland één of meer laadpalen. Daar woont zeventig procent van de Nederlanders. De overige dertig procent kan dus niet bij een openbare laadpaal terecht. Op dit moment grijpt een derde van de laders al mis aan een oplaadstekker als dat nodig is.

Paalfaal

Enpuls ziet een scheefgroei in het aantal verkochte auto's en het aantal laders. De gemeentes gaan pas palen plaatsen als de elektrorijders klagen over het gebrek aan oplaadpunten. Maar juist de aanwezigheid van genoeg laadpunten is een overweging om te kiezen voor een (gedeeltelijk) elektrische auto. Er moeten dus veel meer palen komen, aldus de mensen van WC-Eend Enpuls. Als de voorwaarden goed zijn, zullen in 2025 alle autokopers bereid zijn om een elektrische of plug-in hybride auto te kopen.

Kennelijk houden ze geen rekening met de petroleumdrinkers op de gemiddelde autoredactie. Ook in 2025 rijden wij nog steeds bij voorkeur in een V12 die vrolijk puffend op geplette dinosaurus rijdt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f97e7f7ac930', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });