Dit zijn de Nederlanders bij de 24H Nürburgring

Dit weekend vindt die andere legendarische 24-uurs race plaats. De beruchte Nürburgring Nordschleife wordt opgeschrikt door meer dan honderd racewagens verdeeld over 18 klassen. We kijken even naar de Nederlandse deelnames.

Dit zijn de Nederlanders bij de 24H Nürburgring

Het door de corona-crisis uitgestelde motorsport-seizoen heeft zo z'n nadelen, maar ook z'n voordelen. Doordat vrijwel elke serie die opnieuw opgestart is op hetzelfde moment begon hebben we nu het een na het andere grote evenement achter elkaar. Vorig weekend konden we genieten van de 24 Uur van Le Mans en dit weekend volgt meteen de 24 Uur van de Nürburgring.

Groene Hel

Voor de meeste mensen is een enkel ritje op de imposante Nordschleife al teveel van het goede, maar tijdens deze race worden er door de leiders meer dan 150 afgerond. De 24-uurs layout telt 170 bochten, 132 meer dan Circuit de La Sarthe op Le Mans en is met 25.3 kilometer meer dan 12 kilometer langer.

Hierdoor is een stint tijdens de N24 veel meer intens dan een tijdens Le Mans. Met meer dan honderd zeer verschillende auto's - van een Audi R8 LMS GT3 tot een 30-jaar oude Opel Manta - is het vooral 's nachts flink opletten door de enorme snelheidsverschillen. Ook het verschil in talent tussen de amateurs in Renault Clio's achteraan en de professionele coureurs in GT3-machines maakt het racen een grote uitdaging.

Nederlanders

Gelukkig zijn er mannen in ons koude kikkerlandje die deze uitdaging aan durven te gaan, al zijn dat er helaas wel minder dan bij Le Mans. Slechts zes Nederlanders komen dit weekend op de Nürburgring aan de start. Zelfs in dit kleine groepje wordt de diversiteit van het deelnemersveld nog eens onderstreept: van een brute Mercedes-AMG GT3 tot een relatief bescheiden BMW M2 CS.

De lijst wordt aangevoerd door ervaren GT-coureur Yelmer Buurman, gevolgd door DTM-rijder Robin Frijns, GT-coureur Milan Dontje, WTCR-deelnemer Tom Coronel, vastgoedhandelaar Marco van Ramshorst en GT4-kampioen Ricardo van der Ende. Opvallend is dat alle zes mannen met Duitse wagens zullen rijden. Porsche, BMW, Audi en Mercedes zijn allemaal vertegenwoordigd. Alleen Buurman en Frijns hebben een serieuze kans op de eindoverwinning, de rest stijd om klassezeges.

  • #2 Mercedes-AMG Team HRT Mercedes-Benz AMG GT3 - Yelmer Buurman
  • #3 Audi Sport Team Audi R8 LMS Evo GT3 - Robin Frijns
  • #7 Car Collection Motorsport Audi R8 LMS Evo GT3 - Milan Dontje
  • #36 Team Adrenalin Motorsport BMW M2 CS - Tom Coronel
  • #63 RPM Racing Porsche 911 GT3 Cup - Marco van Ramshorst
  • #75 Allied Racing Porsche 718 Cayman GT4 - Ricardo van der Ende

Livestreams

Dit jaar zijn er door de corona-perikelen geen toeschouwers toegestaan op de Nordschleife. Alleen een selecte groep zal de tribunes op het Grand Prix-gedeelte mogen bevolken. Zonder de muziek, lichten, rook, barbecue lucht en zelfgemaakte tribunes mist het evenement de gemoedelijke festival sfeer waar het bekend om staat, maar dat betekent niet dat je alles hoeft te missen.

Via Youtube heeft de organisatie namelijk een aantal livestreamkanalen geopend waardoor je de race vanuit verschillende hoeken en in verschillende talen kunt volgen. Naast een algemene feed zijn er namelijk maar liefst 13 onboard-kanalen beschikbaar. Een lijst met alle links vind je in de beschrijving van het Pit Lane-kanaal. Meer dan genoeg kijkvoer voor een lekker langzaam weekend dus. De 24 Uur van de Nürburgring start zaterdagmiddag om 15:00 uur.

Autosport
  • Audi Sport, Kissling Motorsport