Eindhovense asomobilist krijgt 'lange rijontzegging' en te korte celstraf

Een 26-jarige asomobilist uit Helmond moet vijf maanden de cel in en mag vijf jaar geen autorijden omdat hij in januari 2018 een fietser aanreed en aan haar lot overliet. Gelukkig werd de dader (na maanden) gevonden en is hij nu veroordeeld -tot een veel te lage straf.

Politie

Op de hoek van de Eisenhowerlaan en de Wolvendijk in Eindhoven gebeurde in januari 2018 een ernstig ongeluk. Een door rood rijdende fietser werd geschept door een auto. De gewonde fietser bleef hulpeloos alleen achter met gebroken benen en een gebroken sleutelbeen. De verwondingen waren zo ernstig dat ze haar rechter onderbeen verloor.

De automobilist reed door en wist te ontkomen. Pas enkele maanden later kwam de politie de verdachte op het spoor, maar toen ontkende hij dat hij achter het stuur van de auto zat. Sterker nog, hij wees een ander aan als de bestuurder en beweerde zelf op de passagiersstoel te hebben gezeten. Van je vrienden moet je het hebben zullen we maar zeggen.

Wie is bestuurder?

Het verhaal is zo complex dat we even een passage uit het persbericht van de rechtbank overknippen:

"De verdachte wees een andere man aan als bestuurder. Die man verklaarde juist dat de verdachte achter het stuur zat en de aanrijding veroorzaakte. Zijn verklaring acht de rechtbank betrouwbaar omdat deze op cruciale onderdelen wordt ondersteund door onderzoeksbevindingen als de gereden snelheid en de exacte plaats van de aanrijding.

Ook speelt mee dat de verdachte tijdens een verhoor voor een andere zaak aan de politie bekende dat hij schade aan de auto had gereden (een afgebroken spiegel, die bij de aanrijding in januari 2018 was achtergebleven) en dat hij 20 minuten daarna een snelheidsovertreding pleegde waarvoor hij een boete van 36 euro kreeg. Ook verklaarde een toenmalige vriendin dat de verdachte tegen haar had verteld dat hij de auto bestuurde."

De passage erna is bijna nog schokkender: "Volgens de rechtbank is de verdachte dus de bestuurder en is hij schuldig aan het veroorzaken van de aanrijding. Hij reed minstens 134 km/uur bij het naderen van de kruising, terwijl daar een maximumsnelheid van 80 km/uur geldt. En hij hield zijn aandacht onvoldoende bij de verkeerssituatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de verdachte niet op één van de rijbanen reed, maar op beide rijbanen. Hieruit volgt dat hij onoplettend reed en dus schuldig is aan een verkeersdelict. Dat het slachtoffer door een rood verkeerslicht fietste, maakt dit niet anders."

Asomobilist

De aso achter het stuur probeerde niet alleen zijn passagier voor dader uit te maken. Hij blijkt ook nog eens recidivist, want vier maanden voor het ongeval was hij ook al veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag.

Naast de celstraf en de jarenlange rijontzegging moet de dader ook het slachtoffer €15.000 betalen. Fors minder dan de €85.000 die het slachtoffer verzocht. En dat brengt ons bij het punt van dit artikel. Waarom is dat bedrag zo laag, als de dader niet alleen vlucht, zich schuil houdt en probeert iemand anders voor zijn fouten te laten opdraaien? Laat staan dat hij gevaarlijk reed en ook nog eens veel te snel.

De rechter zegt: "Voor het overige deel van het bedrag moet nader onderzoek worden gedaan naar de mate van aansprakelijkheid van de verdachte omdat het slachtoffer door een rood licht reed." Nu is het zo dat het slachtoffer door rood reed, maar dat verschuift de schuldvraag maar gedeeltelijk. Het was tenslotte de automobilist die zich in zijn moordwapen (een auto is immers een zwaar en gevaarlijk apparaat) niet aan de maximumsnelheid hield. De fietser heeft de calculatie gemaakt dat ze wel voor de auto langs kon rijden, maar hield geen rekening met een auto die bijna twee keer de maximumsnelheid reed.

Voor de uitspraak van de rechter spreekt echter wel dat hij een veel langere rijontzegging oplegt dan de officier van justitie had geëist. De eis was anderhalf jaar. Overigens krijgt de veroordeelde ook zijn in beslag genomen auto niet meer terug.

Foto: Ongerelateerd ongeval

Nieuws
  • Pro Shots / MaRicMedia