Kassa! Toch geen hogere BPM voor nieuwe auto's

De regering heeft de keutel ingetrokken. Er komt toch geen verhoging van de BPM voor personenwagens. Druk vanuit de BOVAG en kamervragen hebben het idee in de kiem gesmoord.

Kassa! Toch geen hogere BPM voor nieuwe auto's

Belasting, belasting, belasting. De gemiddelde Nederlandse automobilist betaalt zich er blauw aan. Nu krijgen we daar mooie wegen voor terug, maar op sommige punten blijft de schoen een beetje wringen. Een daarvan is het hele verhaal rond BPM.

In geen enkel ander Europees land moet je een extra bedrag bovenop de BTW betalen als je een auto koopt. Het systeem bestaat al sinds 1992, maar werd toen exclusief berekend op de catalogusprijs. Sinds 2013 gebeurt volledig op basis van CO2-uitstoot, waardoor funauto's zoals de Subaru WRX STI opeens meer kosten in bpm dan in de aanschaf.

Verhoging

Alsof een extra belasting betalen nog niet genoeg was, kwam het kabinet met plannen om de bedragen flink te verhogen. BOVAG woordvoerder Paul van Waal schetste de situatie tegenover Autovisie:

“Gemiddeld zo’n 1000 euro per benzine-auto. Bij diesels ligt dit bedrag nog hoger, namelijk zo’n 2000 euro. In het geval van een camper valt dat bedrag nog hoger uit, omdat daar ook vaak enkele tienduizenden euro’s aan bpm voor worden betaald. Daar ligt de gemiddelde stijging rond de 10.000 euro en meer.”

Paul van Waal.

Oorzaak

Maar waarom zou de regering dat doen in tijden van corona en economische malaise? Simpel: het is geen ordinaire verhoging, maar een poging om het bpm-proces efficiënter en goedkoper te maken. Op dit moment zit er namelijk veel tijd tussen het moment dat de overheid de bpm bepaalt en de consument de bpm betaalt. En tijd kost geld.

Om dubbel werk voor de Belastingdienst te voorkomen wilde het kabinet deze momenten dichter bij elkaar brengen. Het probleem daarvan was echter dat er volgens de huidige regels ook nog eens 21% BTW over het berekende BPM bedrag betaald zou moeten worden, waardoor de prijs voor de consument flink oploopt.

Gaat niet door

Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief heeft echter een streep gezet onder de nieuwe plannen, waardoor de prijzen niet verder zullen stijgen:

“De aanpassing van het belastbaar feit in de bpm heeft geen gevolgen voor de behandeling van de btw. Voor nieuwe motorrijtuigen die worden ingeschreven in het kentekenregister is en blijft de regel gelden dat geen btw wordt geheven over de bpm wanneer de inschrijving (en dus de afdracht van bpm) plaatsvindt op naam en voor rekening van de koper."

Hans Vijlbrief
Nieuws
  • Citroen