Amerikanen en supercars, het blijft een beetje een ongelukkig huwelijk. In het land van de onbegrensde mogelijkheden en kaarsrechte snelwegen heeft men over het algemeen liever een flinke, comfortabele coupe met de motor voorin dan een nerveuze, vlijmscherp sturende middenmotor straatracer. Vermogen en fun is vaak belangrijker dan de snelste rondetijd.
Maar eens in de zoveel tijd komen ze toch met iets briljants. Denk bijvoorbeeld aan de Ford GT in zowel zijn retro-V8 als futuristische turbo V6-vorm. Buiten de Ford, SSC en de huidige Corvette zijn er relatief weinig kandidaten voor de titel "Amerikaanse supercar". Naast de wat kitcar-achtige Mosler en de absurde Vector kunnen we toch nog een naam bedenken: Saleen.
Home run
Al in 2000 kwam de Ford-tuner op de proppen met de S7, een futuristisch uitziende supercar met bescheiden roots. De basis van de auto was een ouderwets stalen buizenchassis. De enorme motor was afgeleid van de Ford Windsor en Cleveland smallblock V8, stammend uit begin jaren '60.
Met 558 pk en een gewicht van 1300 kilo waren de prestaties echter alles behalve achterhaald. De sprint van 0-100 was in slechts 3,9 seconden geklaard en de top lag op een ronde 320 kilometer per uur. Vijf jaar later schroefde Saleen twee turbo's op de V8, waardoor het vermogen steeg naar 750 pk. Dit snoepte een seconde van de sprinttijd af en stuwde de topsnelheid op tot een geschatte 399 kilometer per uur.
Geen dragracer
Het gigantische blok en indrukwekkende vermogen betekenden echter niet dat de S7 een vermomde muscle car was. Met de S7-R ging Saleen de GT1-racerij in. Met klasse-overwinningen op Sebring en Le Mans bewezen de Amerikanen dat ze toch ook de hoek om konden. Een overwinning op de Ferrari's en Maserati's op Imola in 2004 in het bijzijn van toenmalige Ferrari CEO Luca Montezemolo gold als een hoogtepunt.
1 van de 7
Om de successen van de S7 te vieren begon Saleen in 2017 met het opnieuw opbouwen van zeven chassis. De auto's begonnen hun leven als normale of Twin Turbo S7's, maar werden met behulp van de Chinese automotive specialisten Jiangsu Secco Automobile Technology Corporation omgebouwd naar LM-specificatie.
Het pakket omvat nieuwe bumpers, splitters, sideskirts, bodem, diffusers, een grote achtervleugel ontwikkeld met nieuwe windtunnel data. Achterin vinden we dezelfde zevenliter twin turbo achtcilinder, maar het blok is opgeschroefd naar maar liefst 1000 pk. Met een vrijwel onveranderd gewicht van 1338 kilo, een handgeschakelde zesversnellingsbak en geen ABS of traction control is de S7 LM geen geweldige beginnersauto.
1 miljoen
Het exemplaar dat bij Bringatrailer geveild wordt stamt origineel uit 2007, maar heeft slechts 254 kilometer op de klok. Of dat is omdat ze bij de LM-conversie de teller terugdraaiden is niet bekend. In 2018 ontving de auto de LM-behandeling en werd hij uitgevoerd in een zilver en zwarte kleurstelling. Het alcantara interieur is zo spartaans als je mag verwachten, maar Saleen vond toch tijd om hier en daar wat zilveren elementen toe te voegen.
In 2018 werd de S7 LM aangeboden voor $1 miljoen. Het hoogste bod staat nu nog maar op de helft, met elf dagen te gaan. Je zou dus kunnen zeggen dat er kans is op een koopje. Durf jij het aan? De advertentie bekijk je hier.
- Bringatrailer.com
- Diego The Photographer