Elektrische Range Rover is een ding: maak kennis met 'by Lunaz'

Het ombouwen van klassieke auto's tot elektrische auto's begint steeds populairder te worden. Het nieuwste slachtoffer is wellicht een van de meest geschikte auto's voor een ombouwoperatie. De klassieke Range Rover kan al dat koppel wel gebruiken.

Range Rover

Het Britse Lunaz bouwt Jaguars, Bentleys en Rolls-Royces om tot elektrische mobielen. Daar komt nu de klassieke Range Rover bij. Het model dat tussen 1970 en 1994 uit de Britse fabrieken rolde kan nu worden omgebouwd tot elektrische automobiel. Enerzijds is dat natuurlijk een vorm van heiligschennis, waarom zou je een verbrandingsmotor die zijn dues heeft betaald afschrijven? Door er langer mee door te rijden wordt hij in feite nog duurzamer (als je de vervuiling die het kostte om hem te maken meerekent, en uiteraard die van de vervangende motor en niet te vergeten het accupakket).

Zegen

De andere kant van de medaille is wellicht beter: met deze Range Rover weet je precies wanneer je stil komt te staan: aan het einde van de elektrische range. Dat is heel wat anders dan stil komen te staan met een volle tank benzine/diesel en panne. Wat juist met Britse auto's van weleer nogal eens gebeurt. Dat is dan weer een zegening in vermomming...

Over de range van de Range Rover gesproken: er zijn twee versie verkrijgbaar bij Lunaz. De ene is de Country specification, waarin de auto helemaal wordt afgesteld op optimale vierwielaandrijving, met nieuwe anti-roll bars en versterkte remmen.

De andere versie heet Town specification. Daarin is de nadruk gelegd op de leefbaarheid op de achterstoelen en achter het stuur. Dat houdt in dat hij vooral geschikt wordt gemaakt om in luxe als daily driver gebruikt kan worden.

Uiteraard krijgen allebei de versie een totale renovatie tot op het kale metaal en wordt de auto van de grond af opnieuw opgebouwd. Daarbij laat zich dan ook meteen een vervelend aspect van deze verhernieuwde Range Rover zien: hij wordt nogal prijzig. We hebben het over een vanafprijs van £245.000,- exclusief belastingen. Als u kiest voor een veertig jaar oude onderstel zal het met de belastingen gelukkig wel meevallen, maar goed in euro's bent u momenteel minimaal €268.000,- kwijt (door Brexit kan dat uiteraard snel minder worden).

Mocht u echt een hekel aan elektrische ombouw van klassieker hebben, dan is het wellicht goed om te weten dat Lunaz slechts 50 exemplaren van de auto's wil bouwen. Er blijven dus nog genoeg vervuilende RaRo's Classic over.