Verdwijnen 102-octaan brandstof opent deur voor additieven

Per 1 oktober zijn Nederlandse pompstations verplicht om bij minimaal de helft van hun installaties E10-brandstof aan te bieden. Hierdoor stopt bijvoorbeeld de aanbieder van Competition 102 met de brandstof. Bieden additieven uitkomst?

Brandstof

De nieuwe regels raken vooral middelgrote pomphouders, die meer dan een soort benzine aanbieden. Voor hen is de keuze: uitbreiden met meer (E10-)installaties, of brandstof die niet E10 is, schrappen. E10 staat voor het aandeel bio-ethanol in de brandstof, dat tussen de 7,5 en 10 procent bedraagt.

Er zijn twee groepen autobezitters die vraag naar performance-brandstof genereren: aan de ene kant mensen met een scherp afgestelde performance-auto, vooral modellen als de BMW M5 van een paar generaties geleden hebben baat bij brandstof met een hoog octaangetal. Aan de andere kant zijn er de klassiekerrijders, wiens auto fysiek ongeschikt is voor bio-ethanol. Het goedje schijnt vooral rubberen dichtringen en slangen aan te vreten. Beide groepen kunnen zich wenden tot de grote tankstations, die allemaal hun eigen premiumbrandstof leveren (vaak met een RON 98-rating). Dit betekent wel dat ze genoegen moeten nemen met een lager octaangetal.

Pingelen

Een groot nadeel van brandstof tanken met een octaangetal dat lager is dan de motor eigenlijk fijn vindt, is het kloppen of het pingelen: een vroegtijdige detonatie van het brandstofmengsel. Hierbij is of de zuiger op een te laag punt om een verbrandingsslag te beginnen, óf er staan kleppen open of dicht die eigenlijk in een andere stand hadden moeten staan. Het gevolg is hoe dan ook een inefficiënte verbranding, en een ophoping van vuil- of roetdeeltjes. Auto's die hier last van hebben, stoten meer schadelijke gassen uit en hebben een hoger dan ideaal brandstofverbruik.

Hier kunnen additieven een nuttige rol spelen. Er zijn diverse toevoegsels op de markt, u vindt ze hier op Auto-Onderdelen24.nl. De meeste concentreren zich op het reinigen van het brandstofsysteem: kleppen en injectoren, maar ook bougies en de verbrandingskamer worden door het goedje - dat u samen met de benzine in uw tank gooit - gereinigd.

In hoeverre de werkzame stoffen identiek zijn aan die in premium-brandstoffen, dat weten alleen de laboranten. Waarschijnlijk zit er een aardige overlap in, en uiteindelijk maakt het niet veel uit of u nou een paar euro meer voor een tankbeurt betaalt, of dat u een keer zelf een flesje additief toevoegt aan de tankvulling. Vooral voor mensen die lang dezelfde auto houden kan het iets zijn dat het overwegen waard is. Doorgaans blijven motoren wel heel, maar u zal maar eens een cilinderkop of uw kleppen moeten laten reviseren. Dat loopt in de papieren.