Boermageddon! Boze boeren bezetten Den Haag, drukste ochtendspits ooit

Vandaag wordt er geprotesteerd in Den Haag. Eens niet door een club tieners tegen klimaatverandering, maar door de ruggengraat van onze samenleving, de boer. Ze zijn het beu dat de overheid ze niet op waarde schat, en klommen vannacht in hun trekkers.

Protest

Het leven van een boer is allesbehalve makkelijk: je moet voor dag en dauw op om je veestapel of je gewassen bij te houden, als landbouwer loop je altijd risico op een misoogst, en bovendien is er een woud van regels om je aan te houden. Dat zou allemaal nog wel draaglijk zijn, ware het niet dat je vervolgens ook nog eens om de zoveel tijd een lading quatsch van partijen als D66 te verduren krijgt. Partijen met leiders die de mond vol hebben over duurzaamheid en het milieu. Hypocriete leiders die nog nooit een randje vuil onder de nagels hebben gehad, en die zotte plannen lanceren als het halveren van de veestapel voor het milieu, maar die zelf tegelijkertijd de halve wereld afvliegen. Ja, daar zouden we ook jeuk van krijgen.

De boer is het daarom zat, en op initiatief van schapenhouder Bart Kemps uit Ede, trekken de trekkers uit alle windstreken van Nederland vandaag richting Den Haag. Of het nou Twente of Texel is, er is ruim gehoor gegeven aan de oproep van het plan Agractie. En de politie - die tijdens de eigen protesten wel aan langzaamaan-acties deed, treedt er bij de boeren tegen op. Daarnaast wordt Den Haag afgegrendeld door de ME, maar de boer is niet voor een gat te vangen:

1.050 km file

Al die boeren die onderweg zijn naar Den Haag, en eventueel nog wat langzaamaan-acties doen door met hun trekkers de snelweg op te rijden, zorgen voor de drukste ochtendspits ooit ever. Praktisch heel Midden-Nederland staat stil, de ANWB meet 1.050 km file. Een liveblog bijlezen kan hier, en voor iedereen die vloekend in de file staat: denk even dat die boterham en het glaasje melk bij het ontbijt, en het karbonaadje met aardappels en bietjes vanavond zonder boeren niet mogelijk was. Autobahn is #teamboer!

P.S. Doen we wel voorzichtig, boeren? Aan botsende trekkers heeft niemand iets. Meer videomateriaal HIER.