Het is oktober, tijd om te gaan denken aan winterbanden

'Winterbanden'. Het is een onderwerp dat elk jaar weer terugkomt, en dat is logisch, want het is niet zo dat het seizoen 'winter' eens een jaartje overslaat. Een oude Duitse wijsheid zegt over de winterbandenperiode 'von Oktober bis Ostern', dus daar gaan we.

WInterpret

In de winterbandendiscussie heb je twee kampen: de stoere boys die dankzij hun superieure rijstijl op hun zomerrubber ook met -20 graden en 30 centimeter sneeuw nog beter menen te rijden dan andere weggebruikers die wél winterbanden hebben, en mensen die gewoon elk seizoen hun banden omwisselen.

Wij scharen ons in het laatste kamp, want er komt in het winterseizoen altijd wel een moment dat je de weg op moet, waarbij je blij bent als er passend rubber onder de auto ligt. Is dit niet het geval, dan moet u eerst als op eieren naar de plek van bestemming rijden, om vervolgens alsnog banden te wisselen. En dikke kans dat het juist dan erg druk is bij de bandenboer/garage. We zijn op de redactie niet bang uitgevallen, maar hanteren in dit geval altijd de 'voorkomen is beter dan genezen'-filosofie. Te meer omdat die vier kleine vlakjes rubber je enige contact met de weg zijn. Daarnaast, en niet geheel onbelangrijk: in vele landen buiten Nederland zijn winterbanden in het seizoen verplicht. Details hierover vindt u hier in de AUTODOC APP.

Wat onderscheidt winter- van zomerbanden?

Winterbanden onderscheiden zich op twee belangrijke punten van zomerbanden: door een zachtere compositie met meer natuurlijk rubber enerzijds, en een anderssoortig profiel, met talloze kleine groefjes op het loopvlak, anderzijds. Dankzij een zachtere samenstelling is een winterband ook bij temperaturen onder nul plooibaar, waar een zomerband (kei-)hard wordt. De vele lamellen in een winterband helpen bij de fijne afvoer van neerslag, maar ook voor het verkrijgen van meer grip op een besneeuwde ondergrond.

Wanneer hebben winterbanden nut?

Een algemene regel luidt dat winterbanden bij temperaturen onder de 7 graden celsius meerwaarde hebben ten opzichte van zomerbanden. Uiteraard is de meerwaarde afhankelijk van vele factoren: zo houdt een zomerband zich op koud, maar verder kurkdroog asfalt doorgaans prima, alleen is deze redelijk waardeloos zodra je over sneeuw of aangevroren weggedeeltes rijdt. De zomerband is echter weer in het voordeel wanneer er een zeer heftige regenbui valt.

Voor wat betreft profieldiepte: net als zomerbanden moeten winterbanden minimaal 1,6 mm aan profiel hebben, maar algemeen wordt aangeraden ze bij het bereiken van 4 mm diepte te vervangen. Bij verdere slijtage dan dat werken ze niet meer optimaal. Een nieuwe winterband heeft gemiddeld ongeveer 9 mm profiel.

Kan ik in de zomer doorrijden met winterbanden?

Ja, alles kan, en het is niet bij wet verboden om in de zomer met winterrubber te rijden. Maar echt verstandig is het niet: ten eerste slijten winterbanden bij hoge temperaturen als een malle - ze zijn immers een stuk zachter dan zomerbanden - en ten tweede ligt het verbruik door de grotere weerstand hoger. Daarnaast hebben winterbanden in niet-winterse omstandigheden een langere remweg. Alleen wie in de zomer praktisch niet rijdt kan zijn winterrubber laten zitten, maar aan de andere kant: het kost maar een paar tientjes om je banden te laten wisselen, en een handige jongen (m/v) kan het ook zelf doen.

Wie heel weinig rijdt, of liever niet twee keer per jaar wisselt, kan ook nog all-season banden overwegen, hoewel we hier persoonlijk geen fan van zijn. Alleen al bij de fabricage van winterbanden moeten makers moeilijke compromissen sluiten. We noemden al het gegeven dat winterbanden niet heel verzot zijn op zware regen, door hun constructie met vele dwarsgeplaatste lamellen. Als er binnen een genre al compromissen gesloten moeten worden, kunt u zich voorstellen dat dit bij een band die op elke mogelijke ondergrond uit de voeten moet kunnen, niet veel beter is. Hier loert het 'vlees noch vis'-risico.

Waar kan ik winterbanden kopen?

Nou ja, waar niet? Bandenzaken en garages te over. Echter, anno 2019 hoef je niet eens de deur uit voor een set winterbanden met een goede prijs-kwaliteitsverhouding, die koop je gewoon online. Bijvoorbeeld hier op Autodoc.nl, waar letterlijk tientallen verschillende merken te koop zijn. Van allerlei exotische namen waar we nog nooit eerder van gehoord hadden (Barum, Debica, Gislaved, en het *kuch* totaal niet op een zeker premium merk lijkend 'Goodride') tot de bekende klassiekers als Continental, Pirelli, Dunlop en natuurlijk ons eigen Nederlandse Vredestein. De keuze is uiteraard geheel aan u, we wijzen er alleen fijntjes op dat banden niet echt de eerste post zouden zijn waarop wij zouden besparen.