Zonneauto NunaX crasht bij test vlak voor zonnerace

De tiende deelname van de TU Delft aan de World Solar Challenge in Australië is niet helemaal goed begonnen. De NunaX is tegen de vangrail gecrasht bij een circuittest en heeft flinke schade opgelopen. Coureur Max is gelukkig ongedeerd.

Vattenfall Solar Team

De crash op het testcircuit van Hidden Valley in Australië zou de deelname van het Vattenfall (kuch, Nuon) Solar Team niet in gevaar moeten brengen. Volgens teamleider Maud Diepeveen komt het allemaal goed: "We zijn natuurlijk flink geschrokken, maar we gaan de komende dagen alles op alles zetten om de auto op tijd af te krijgen voor de race."

De lichtste Nuna tot nu toe (131,6 kilogram) werd gisteren bij de scrutineering voorzien van een geheim wapen. De sharkskin. De naam die we kennen van de zwempakken van begin deze eeuw en die ook in het bobsleeen, racevliegen en in de zeilboten van de America's Cup wordt toegepast. De haaienhuid geleidt de lucht beter.

De crash vond plaats aan het eind van het rechte stuk toen coureur Max van der Waals (evenals die andere Max is hij 22) remde en het rechterachterwiel blokkeerde. Of het een fout van Max was, of dat de auto een George Russell achter de safetycar in Sotsji deed is niet helemaal duidelijk. De gevolgen zijn wel bekend: de auto raakte in een slip en kwam tot stilstand tegen de vangrail. De schade is een gebroken laminaat in de zijkant van de NunaX en beschadigingen aan de Shark Skin. De vleugel achterop de auto staat scheef en een van de wielen loopt aan.

Als regerend kampioen (van de negen voorgaande deelnames wonnen de studenten van de TU Delft er zeven) heeft het Solar Team natuurlijk de "plicht" om alles snel te repareren. De start van de race is op 13 oktober.

Elektrisch
  • Vattenfall Solar Team