Delftse studenten bouwen waterstofracewagen voor Supercar Challenge

Een racewagen bouwen die op waterstof rijdt is één ding, er ook mee gaan racen om te bewijzen dat hij beter is dan de benzinevarianten, dat is een tweede. Precies dat gaat het Delftse studententeam achter de felroze Forze 8 later dit jaar op Assen doen.

Waterstof is de toekomst, althans dat denkt het team achter de Forze 8, een brandstofcelracewagen waarmee later dit jaar ook echt races gewonnen moeten worden. Een groep van achttien TU Delft-studenten en dertig parttimers bouwden een jaar aan deze auto die straks moet gaan bewijzen dat waterstof beter is dan benzine. 

Tenminste, dat is het uiteindelijke doel. En daarmee zijn ze niet de eerste, want vorig jaar probeerde de Forze 7 exact hetzelfde. Deze werd uiteindelijk van de baan gelachen omdat tijdens de race pas bleek dat de waterstoftank niet groot genoeg was om een volledig uur racen vol te houden. De auto werd toen tijdens de race getest en had niet het doel om de wedstrijd uit te rijden of te winnen, maar om de eerste meters in competitieverband te maken. Dit jaar zit er een grotere tank in en is het team klaar om de auto op 18 en 19 augustus op het circuit van Assen te tonen en ermee te racen. 

Dit jaar is de Forze 8 ook grondig aangepakt. Het hart is in essentie hetzelfde gebleven, maar de auto heeft een volledig nieuwe carrosserie gekregen. Deze genereert meer downforce en glijdt makkelijker door de lucht dankzij flink verbeterde aerodynamica. Ook de ophanging aan de achterkant is aanzienlijk verbeterd na op- en aanmerkingen van coureurs die in de Forze 7 reden.

Dit jaar doet de Forze 8 mee aan de laagste klasse van de Supercar Challenge. Het is dan ook de bedoeling om langzaam maar zeker op te klimmen. Het uiteindelijke doel is de 24 Uur van Le Mans. "De 24 Uur van Le Mans wil in 2024 ook een speciale waterstofklasse invoeren. Hopelijk kan de Forze ook daar laten zien wat hij waard is," vertelt een van de makers Segher Brons aan het AD

De Forze 8 is vooral gemaakt om aandacht te creëren voor het rijden op waterstof. Het is volgens het team de toekomst en is vele malen beter alternatief dan het rondzeulen van accupakketen zoals er nu gedaan wordt met elektrische auto's. "Die accu’s maken auto’s te zwaar. Een Tesla weegt meer dan tweeduizend kilo. Dat sleep je maar met je mee. Het voordeel dat ze nu nog hebben, is dat de infrastructuur er ligt. Je kunt ze makkelijk opladen. In de toekomst moeten we waterstof kunnen tanken, net zoals we met benzine doen. Autoproducenten beginnen ook enthousiast te raken, kijk maar naar de Toyota Mirai en de recent gelanceerde Hyundai Nexo," aldus Brons.