Dit is Lamborghini Huracán nummer 14.022, en dat is nieuws

We horen u vragen 'so what? Gaan jullie bij Opel Astra nummer 3.451.245 ook een artikel schrijven dan?', maar kenners weten al welke kant we opgaan: de Huracán stoot officieel de Gallardo van de troon als meestgeproduceerde Lamborghini ooit ever.

Lamborghini Huracan

Vroeger, toen Lamborghini (spreek uit als 'lam-bor-gie-nie', niet als 'lam-bor-dzjie-nie') nog Italiaans was, was het aantal modellen dat dagelijks uit de heilige hallen van Sant' Agatha Bolognese kwam rollen nog met gemak op een hand te tellen. Maar die tijden zijn voorbij: Lamborghini is van Audi, dat het merk in de vaart der volkeren meestuwt. Nog nooit was er zo'n grote klantengroep voor exclusieve auto's met het prijskaartje van een modaal huis, en een ijzeren regel van het kapitalisme is: het aanbod volgt de vraag.

Met de Gallardo, in de tijd dat Lamborghini nog twee modellen in zijn portfolio had, werd al een record gebroken. De V10-supercar verkocht over zijn indrukwekkende levensspanne van meer dan tien jaar 14.022 keer. Zijn opvolger, de Huracán, had hier maar de helft van de tijd voor nodig. Onlangs werd de 14.022 aangetikt, wat betekent dat de prosecco ontkurkt kon worden: van geen enkel ander model werden meer exemplaren gemaakt dan van de Huracán, en wij vinden dat helemaal prima. Een V10 fleurt je dag op, en bovendien hebben we zo weer wat te lachen als een arme trouwstoet-drommel zijn gehuurde exemplaar om een lantaarnpaal vouwt.

Het volgende record laat niet zo lang op zich wachten, tenzij de wereldeconomie dit jaar nog voledig instort. Van geen enkel ander model verkoopt Lamborghini zoveel als van de Urus. Met zo'n 3.500 exemplaren per jaar - bij volle benutting van de capaciteit - is die 14k snel aangetikt. U mag zelf bepalen wat u daarvan vindt, dat een SUV over een paar jaar de bestverkochte Lamborghini is. Voor nu in ieder geval gefeliciflapstaart voor Lamborghini, waar het op de werkvloer wel een beetje een hengstenbal is.