Bijna niemand mag Cupra Ateca Limited Edition kopen

De Cupra Ateca is nu bijna een jaar op de markt en dat betekent dat het tijd is voor een speciale editie. Het nieuwe kind uit Martorell krijgt de originele naam Limited Edition mee, kennelijk was Special Edition niet speciaal genoeg. Het is echter best wel een bijzonder beestje.

Cupra Ateca Limited Edition

In november vorig jaar maakten we voor het eerst kennis met de Cupra Ateca, van het afgesplitste sportieve merk van Seat. Toen ramden we onder leiding van WTCR-coureur Jordi Gené over een afgezet stuk weg. Alles stond in het teken van het tonen van de sportiviteit van de Cupra Ateca.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is het tijd voor een speciale versie van de Ateca. Cupra toonde het model, met de 2.0 TSI die de 300 pk en 400 Nm uitspuugt, al in maart. Dat is evenveel als de 'normale' Cupra Ateca, maar er is wel degelijk wat veranderd. Onder de Limited Edition hangt een extreem uitlaatsysteem. Cupra heeft Akrapovič een verbeterd pijpenstelsel laten leveren. Het gevaarte is zeven kilo's lichter, maar dat maakt natuurlijk geen fluit uit. Het is het orgel dat de muziek maakt.

Om de SUV tot stilstand te brengen zit er een 18 inch Brembo remsysteem onder. Verder is er het een en ander aan het exterieur geknutseld. Zo zijn de spiegelkappen van koperkleurig koolstofvezel gemaakt, en is de achterspoiler (met downforce) ook van dat dure goedje gemaakt. De Ateca rolt op 20 inch wielen in koperkleur, want koper hoort bij Cupra.

Aan de binnenkant speelt Cupra met petrol-blue alcantara om meer sportiviteit en luxe uit te stralen. Uiteraard is ook hier koolstofvezel aangewend om lichtere en gavere dashboarddelen te maken.

Tot zo ver het goede nieuws, dan nu het minder feestelijke nieuws: Limited Edition betekent dat er niet eindeloos veel Cupra Ateca Limited Edition gaan komen. Om precies te zijn bouwt Cupra exact 1 minder dan 2.000 exemplaren van de Akrapovič-versie. 1.999 stuks dus. Komende week leest u hier hoe de auto rijdt.