Goh. Biomassa-centrale blijkt meer CO2 uit te stoten dan kolencentrale

Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek. Koekoek.

Biomassa

Headdesk-momentje du jour. Terwijl we in Nederland de miljarden met kruiwagens tegelijk richting groene projecten aanvoeren, en hele bouwprojecten lamleggen, is er nou nooit iemand die denkt: 'goh, zullen we al die eco-maatregelen annex kapitaalverbranding niet eens gaan kwantificeren op resultaten?'. Dat laatste is niet helemaal waar, want het ministerie van IenM heeft een bureau onderzoek laten doen naar biomassa-centrales. U weet wel, die peperdure dingen waarvoor we momenteel perfect werkende en gloednieuwe kolencentrales sluiten. 

Het kost 11,4 miljard, maar dan raak je wel van de regen in de drup. Want wat blijkt: biomassacentrales stoten door hun lage rendement meer CO2 uit dan kolencentrales. Dit staat in een rapport dat het ministerie van IenM door adviesbureau DNV GL liet opstellen, en waarover het AD schrijft. Je. Verzint. Het. Niet.

Dus we gaan allemaal als gekken bos kappen, om vervolgens dit hout als biomassa op te stoken, en met een zelfvoldane grijns zeggen dat we toch zo begaan zijn met de klimaatdoelstellingen van Parijs. Ondertussen worden uw BPM en accijnzen structureel verhoogd, en drijft u in de zomer uw klimaatneutrale huis uit, omdat er tussen al die isolatie geen koelmogelijkheid is ingebouwd. Draag ons maar weg naar een bio-danza. Of een apotheek, want van al dat headdesken krijg je hoofdpijn.