Gereden: Jeep Compass 4xe

In april vernieuwde Jeep de Compass. De Amerikaanse makers van het Stellantis-merk beloofden dat de auto een meer Europese taal zou gaan spreken met beter materialen en gebruiksvriendelijkere software. Reden om de nieuweling een te testen.

Jeep Compass

We krijgen de nieuwe Jeep Compass in hybride uitvoering mee in Amsterdam. Op het programma staat een rit door de omgeving over voornamelijk binnenwegen. Een goede route om het hybride motorsysteem te kunnen checken door toch regelmatig optrekken en remmen, maar ook langere stukken doorrijden.

Uiterlijk is de Compass her en der wat strakgetrokken. Zo zijn de full-led koplampen wat platter geworden. De auto is echter nog steeds herkenbaar als de Jeep Compass. Vooral in de supersportieve Trailhawk ziet de Compass er erg goed uit, maar de 'gewonere' versie die we rijden is ook niet verkeerd om te zien. Als we instappen is te zien wat Jeep bedoelt met een wat Europesere taal die door de Compass gesproken wordt. De auto heeft een keurig interieur gekregen. Waar Amerikaanse auto's toch vaak uit de jaren tachtig lijken te komen aan de binnenkant, ziet deze Jeep er gewoon modern uit. Het grote display van het infotainment schijnt ons tegemoet en we sluiten snel een telefoon aan om te zien of de Android Auto-connectie echt zo goed werkt als Jeep zegt. Het antwoord is ja, de auto wordt helemaal overgenomen. Ideaal. Wil je dat niet, dan heeft de auto zelf ook een navigatiesysteem van TomTom en Alexa van Amazon om spraakbediening mogelijk te maken.

We starten de auto en er komt geen grote Amerikaanse motor op gang. Sterker nog, er gebeurt helemaal niets, want het is een hybride. De motor start pas als de elektrische motor het niet meer aan kan. In de elektrische modus van het systeem is dat overigens pas bij 130 kilometer per uur. De 11,4 kWh grote batterij loopt dan wel snel leeg, uiteraard. Desondanks rijdt hij tussen de 42 en 52 kilometer (afhankelijk van de motorisering) zonder uitstoot. In de hybride-modus gaat de accu langer mee, omdat de auto af en toe ook de benzinemotor aanspreekt. Dat doet hij ook als je het gaspedaal volledig indrukt. Door de elektrische hulp schiet de auto dan rap van zijn plek.

Het belangrijkste nieuws is echter de upgrade van het ADAS-systeem. Deze Jeep is de eerste auto van het merk die niveau 2 van autonoom rijden bereikt. Het betekent dat hij op de snelweg vanzelf tussen de lijnen rijdt, maar ook zelf kan bepalen wat de maximumsnelheid is. In de stad herkent het systeem fietsers en voetgangers en waarschuwt hij voor gevaar en als het echt nodig is trapt de auto zelf op de rem.

De plug-in hybride Compass heeft vierwielaandrijving, doordat de elektromotor op de achteras is bevestigd. De versnellingen worden automatisch gekozen door een zestraps DDCT-automaat.

De Compass 4xe plug-in hybride is er vanaf €39.990,-