'Nieuwe BMW M5 wordt 2.400 kilo zware vetzak'

BMW M's nieuwste wapenfeit wordt een absoluut zwaargewicht. Letterlijk. De G90 M5 wordt namelijk bijna 500 kilo zwaarder dan zijn voorganger...

'Nieuwe BMW M5 wordt een absolute vetzak'

Bij de M-divisie van BMW gaan ze er prat op de beste rijdersauto's ter wereld te maken. Net als elke andere fabrikant werkt BMW dat ideaalbeeld echter tegen door moderne trends na te jagen. Auto's worden immers steeds groter, hoger en zwaarder, allemaal elementen die de rijdynamiek niet bepaald bevorderen.

Desondanks weten de knappe koppen van M de strijd tegen de kilo's steeds te winnen. De huidige BMW M5 is ondanks een basisgewicht van 1.949 kilo immers razendsnel, ook op het circuit en krappe buitenwegen. Door de heiligschennis die xDrive vierwielaandrijving heet lukt dat ook nog eens onder vrijwel alle omstandigheden.

Super-hybride

Met alleen een 4,4 liter twin turbo V8 en 600 tot 635 pk is de F90 M5 inmiddels echter alweer een dinosaurus in zijn klasse. Aangezien aartsrivalen Mercedes-AMG en Audi RS overstappen naar hybride aandrijflijnen doet BMW vrolijk mee.

De aankomende M5 zal daarom de beschikking krijgen over een variant van de aandrijflijn uit de gehate XM super-SUV. De V8 wordt in dit geval gecombineerd met een elektromotor. In de XM is de combinatie goed voor een systeemvermogen van 653 tot 750 pk. De M5 zal hier naar verwachting tussenin gaan zitten met ruwweg 720 pk, waarvan 577 uit de V8 en 194 uit de elektromotor. Uiteraard zullen opnieuw alle vier de wielen aangedreven gaan worden.

Zwaargewicht

De vermogensboost van ongeveer 100 pk heeft echter een akelige keerzijde. De toevoeging van het hybridesysteem zorgt er namelijk voor dat de M5 een nog dikkere bierbuik krijgt dan voorheen. Volgens de laatste geruchten op Bimmerpost komt de nieuwe M5 uit op maar liefst 2.435 kilo.

Dat is dus zo'n 486 kilo zwaarder dan het basismodel van de vorige generatie. Het is zelfs 45 kilo zwaarder dan de vadsige X7 luxe SUV. Naast het hybridesysteem worden de uitvergrote afmetingen (5096 mm lang, 1970 m breed) aangewezen als grote boosdoeners. Let wel: dit gewicht is voor de sedan. De veelbesproken Touring zal daar nog de nodige kilo's aan toe gaan voegen.

De massieve X7 is lichter dan de aankomende M5.

Freude am fahren?

De 600 pk sterke i5 M60 EV legt 55 kilo minder op de weegschaal.

Als de geruchten op waarheid gebaseerd blijken te zijn wordt de M5 een van de zwaarste modellen in het huidige gamma van BMW. Zelfs de volledige elektrische i5 M60 - die op hetzelfde chassis staat - is immers 55 kilo lichter.

Van de sportieve aspiraties die gepaard gaan met BMW M lijkt dus weinig over te blijven. Tenzij de magiërs van M opnieuw een manier gevonden hebben om dat gewicht te laten verdwijnen. We wachten in spanning af.