Mercedes domineert kwalificatie voor de kwalificatie op Monza

Op het razendsnelle Monza was het team met de ster te sterk voor Red Bull en Max Verstappen. Een onverwacht snelle #77 pakte de pole die geen pole genoemd mag worden. Max Verstappen greep de kruimels bij elkaar met dank aan Sergio Perez.

Mercedes domineert kwalificatie voor de kwalificatie op Monza

Het laatste hoofdstuk van de Europese triple header geeft ons voor de tweede keer een Sprint-Qualifying weekend. Net zoals op Silverstone betekent dat een kwalificatie voor de kwalificatie rond etenstijd. Na de eerste en enige vrije training van vanmiddag lijkt de bal zoals verwacht bij Mercedes te liggen.

Lewis Hamilton was maar liefst een halve seconde sneller dan Max Verstappen. De lage rake en sterke motor van de Schwarpfeilen zijn nu eenmaal een sterk recept op een hogesnelheidsbaan als Monza. Het historische nadeel van Red Bull op de Temple of Speed lijkt dus gehandhaafd te blijven. Verstappen zal er nog een hele kluif aan hebben om de pole die geen pole is binnen te kunnen halen.

Q1

De twee Ferrari's gaan als eerste naar buiten op hun thuiscircuit. Charles Leclerc klokt als eerste een tijd, maar hij is duidelijk niet comfortabel in de auto. Latifi, Russell, Tsunoda en Sainz zijn allemaal sneller. Over de boordradio vraagt Charles dan ook of alles in orde is met de auto. Max Verstappen gaat even aan de leiding op het scorebord, maar wordt al snel afgetroefd door Lando Norris.

Dan is het de beurt aan Lewis Hamilton. De zevenvoudig wereldkampioen was dominant in de vrije training, en dat lijkt nu niet anders te zijn. Valtteri Bottas zet echter als eerste een tijd en gaat naar de top. Het duurt echter maar een halve ronde. Hamilton weet met twee tienden verschil zijn teamgenoot af te troeven.

In de herhaling zien we waarom Max Verstappen opeens negende is: tijdens zijn snelle ronde kreeg hij te maken met overstuur bij de Variante Rettifilo. Met twee wielen door het grind weet Verstappen zijn auto maar net op de baan te houden. Dat kost natuurlijk veel tijd. Sergio Perez is inmiddels opgeklommen naar P7.

De gevreesde fileproblemen beginnen al vroeg: bij diezelfde Rettifilo chicane hopen de auto's zich op in de zoektocht naar een vrije ronde. Het wekt vooral bij Verstappen frustratie op. Met een flinke scheldkannonade rijdt hij uiteindelijk de opstopping voorbij. Bij Variante Ascari gebeurt Pierre Gasly precies hetzelfde.

Met vijf minuten te gaan zitten Tsunoda, Leclerc, Kubica, Mazepin en Schumacher op de schopstoel. Max is de files eindelijk voorbij en weet een derde tijd te zetten. Dat lijkt er meer op, maar het is nog altijd een halve seconde verwijderd van Hamilton. De resultaten van de vrije training lijken leidend te zijn.

Carlos Sainz en Charles Leclerc gaan naar P4 en P5, maar niet zonder slag of stoot. Charles klaagt nog steeds over een moeilijk te rijden SF21. Kennelijk is er iets mis met de ECU, waardoor de Fezza te hard op de motor remt. Het maakt de prestatie van de Monegask des te indrukwekkender. Achter de Ferrari's is het Ricciardo, Gasly, Giovinazzi, Norris, Perez, Russell, Alonso, Latifi, Stroll en Tsunoda in de top 15.

Met een minuut te gaan is de filevorming weer eens dramatisch. Met zestien auto's op de baan en niemand die een slipstream wil geven aan de concurrent is het chaos op weg naar de recent hernoemde Curva Alboreto (voorheen Parabolica).

Perez, Stroll, Vettel, Ocon, Giovinazzi, Tsunoda en Alonso verbeteren zich, waardoor de Williams van George Russell in de eliminatiezone gedrukt wordt. Net als we op de radio zijn teleurstelling horen komt echter het nieuws dat Yuki Tsunoda zijn tijd kwijtraakt vanwege een track limits-overtreding. 'Mr. Saturday' zit er ook op de vrijdag dus nog even bij. Nog een opvallende verbetering komt van Lando Norris: de McLaren-rijder pakt een sterke derde plek.

Nicholas Latifi raakt op zijn uitloopronde nog bijna een haas, maar dan niet van de Russisch/Amerikaanse soort. Het beestje komt gelukkig met de schrik vrij.

Afvallers: Latifi, Tsunoda, Schumacher, Kubica, Mazepin.

Q2

Bij Red Bull zijn ze het verkeer op Monza duidelijk zat. Sergio Perez en Max Verstappen trekken ruim voor de rest van het veld de baan op. Checo rijdt voorop om een gat in de lucht te maken voor zijn teammaat. Daarachter zijn het de twee Mercedessen van Bottas en Hamilton en de Aston Martin van Sebastian Vettel.

Max gaat naar een voorlopige eerste tijd, maar dat duurt niet lang. Valtteri Bottas weet maar liefst zeven tienden van de tijd van de Red Bull af te snoepen, zonder slipstream. Hamilton schaaft er nog iets minder dan een tiende van af. Het ziet er slecht uit voor RBR. Lando Norris, Daniel Ricciardo en Pierre Gasly zijn stuk voor stuk sneller. P6 voor Max en P10 voor Checo is ronduit gevaarlijk.

Daartussen zitten Giovinazzi, Stroll en Leclerc. Buiten de top tien vinden we Ocon, Vettel, Sainz, Russell en Alonso.

Met drie minuten op de klok gaat het veld naar buiten voor de tweede run. Dat gaat gepaard met de nodige chaos. Aston Martin stuurt beide auto's recht in het pad van Lewis Hamilton en Max Verstappen de pits uit. Hierdoor rijdt Sebastian Vettel bijna tegen de Mercedes en een Alpine monteur aan. Lance Stroll moet zelfs volledig stoppen.

Bij het uitkomen van de pitsstraat horen we weer een ziedende Verstappen. Hij heeft genoeg van het getreuzel en haalt op de pit exit drie auto's rechts in. Ook Hamilton meldt over de radio dat het een gekkenhuis is.

Max weet op het nippertje zijn tijd nog te verbeteren: een 1:20.2 is goed genoeg voor P3. Althans, eventjes. Lando Norris weet drie tienden van zijn tijd af te snoepen en pakt de derde plek af. De McLaren-Mercedes is bijzonder sterk op de lange rechte stukken van Monza: Daniel Ricciardo weet zit als vijfde te plaatsen. Sergio Perez is met hakken over de sloot door naar Q3 met een tiende tijd.

Afvallers: Vettel, Stroll, Alonso, Ocon, Russell.

Q3

De twee Mercedessen openen de derde sessie voor de AlphaTauri van Pierre Gasly en de twee Red Bulls. Wederom geeft Sergio Perez de auto van Verstappen een slipstream. Ze zullen het nodig hebben bij Red Bull. Daarachter zijn het de beide Ferrari's en de beide McLarens. De sterk presterende Antonio Giovinazzi blijft nog even binnen.

Valtteri Bottas zet als eerste een tijd, maar maakt een fout bij de Variante Rettifilo. Net als Verstappen in Q1 gaat hij met twee wielen door het grind. Hamilton, Verstappen, Norris, en Ricciardo duiken in die volgorde onder de tijd van de Fin. Daarachter is het Gasly voor Leclerc, Sainz, Perez en Giovinazzi, die nog altijd geen tijd heeft gezet.

Met slechts 0.017 van een seconde heeft Lewis Hamilton de voorlopige pole position die geen pole position is te pakken. Ook tussen Verstappen en Norris is het close: 0.048 van en seconde scheidt P2 van P3. Het is wachten op de tweede run.

Met iets meer dan drie minuten te gaan komen de Red Bulls de baan weer op. Wederom wordt Checo gebruikt als stormram om de lucht voor Verstappen weg te beuken. De tweede run zit echter vol met gele sectoren. Er komt geen verbetering.

Die komt er wel voor Valtteri Bottas. Met twee paarse sectoren knalt de Fin naar een 1:19.555. Zelfs Sir Lewis weet die tijd niet te verslaan. Een uitzinnige Fin viert zijn 'pole position' op de radio.

Sprint zonder penalties

Vanwege een nieuwe motor zal hij zondag naar de staart van het veld moeten, maar die penalties gelden niet voor Sprint-Qualifying. Valtteri heeft zijn werk dus perfect gedaan: bij de sprintrace zal hij er alles aan kunnen doen om Verstappen van extra punten af te houden.

Tijdens een pijnlijk interview tussen Felipe Massa en Lewis Hamilton wordt door de Braziliaan nog maar eens onderstreept hoe belangrijk een enkele punt kan zijn aan het einde van het seizoen. Om 16:30 morgenmiddag barst de strijd om vijf punten en de startvolgorde los.

Resultaten

Formule 1
  • Formula 1