In beeld: de speciale Honda-livery van Red Bull

Red Bull heeft het doek getrokken van de speciale one-off livery voor de Grand Prix van Turkije. De wit-rode RB16B is versierd met Japanse kanji om de samenwerking met en de geschiedenis van Honda te vieren.

In beeld: de speciale Honda-livery van Red Bull

Vanaf volgend seizoen zullen we Honda helaas moeten missen als vierde officiële motorleverancier in de Formule 1. Om budget en mankracht vrij te maken voor de elektrische transitie zet het Japanse merk voor de vierde keer een punt achter hun betrokkenheid bij de koningsklasse van de autosport.

Na een moeizame rentree met McLaren in 2015 werd Honda in 2019 met Red Bull een legitieme bedreiging voor de hegemonie van Mercedes. In de drie seizoenen met de Red Bull teams scoorde Honda 15 overwinningen en 26 podiums met Max Verstappen, Sergio Perez, Pierre Gasly en Daniil Kvyat.

Historisch verantwoord

Om die enorme sprong voorwaarts te vieren kijkt Red Bull met de nieuwe livery juist terug. De RB16B is gewikkeld in de nationale racekleuren van Japan: wit met de iconische rode rijzende zon. In dat kleurenschema streed Honda van 1964 tot 1968 mee in de Formule 1.

De livery moet met name de eerste overwinning van Richie Ginther en de Honda RA272 bij de Grand Prix van Mexico in 1965 onderstrepen. Honda won als constructeur slechts twee Grand Prix na deze doorbraak: de Grand Prix van Italië in 1967 met John Surtees en de Grand Prix van Hongarije in 2006 met Jenson Button.

Uitwijken naar Istanbul

Red Bull teamchef Christian Horner vindt het jammer dat de livery niet getoond kon worden op Honda's thuisbaan Suzuka. Vanwege het afgelasten van de Grand Prix van Japan moest het team uitwijken naar Turkije:

"We keken er allemaal naar uit om Honda's Japanse fans een kans te geven om onze extreem succesvolle samenwerking in de Formule 1 te vieren op de thuisgrond van Suzuka. De race viel prooi aan de pandemie, maar we konden het weekend niet voorbij laten gaan zonder een eerbetoon aan Honda en de geweldige Japanse fans te doen door een beetje historisch erfgoed naar Istanbul te brengen. De livery die gekozen is is een hommage aan Honda's opmerkelijke reis in de Formule 1 en hopelijk kunnen we de fans in die legendarische kleuren dit weekend nog een overwinning geven."

De Japanse karakters voor 'arigato' (bedankt) komen terug op de achtervleugel en sidepods.

Alles voor de fans

Honda's marketingbaas Koji Watanabe is minstens zo teleurgesteld dat de thuisrace van Honda en Yuki Tsunoda niet plaats kon vinden, maar hoopt dat de Japanse fans troost kunnen halen uit de bijzondere one-off livery:

"Iedereen bij Honda is extreem teleurgesteld dat de Grand Prix van Japan afgelast heeft moeten worden, al begrijpen we en zijn we het eens met de redenen achter deze beslissing. We keken in het bijzonder uit naar Suzuka Circuit, aangezien het ons laatste jaar is in de sport, in een tijd waarin onze beide teams heel goed presteren. We waarderen het ook dat de Japanse fans uitkeken naar Honda's laatste optreden [op Suzuka] en Yuki Tsunoda's eerste thuisrace. We weten dat een speciale livery dat heel speciale weekend niet kan vervangen, maar we hopen dat Honda-fans over de hele wereld, in het bijzonder die in Japan, deze special livery zullen accepteren als een teken van onze waardering voor hun voortdurende steun over zo veel jaren."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool