Wolff: 'Voordeel nieuwe motor Hamilton zal snel verdwijnen' 

Volgens Mercedes zal de motor van Mercedes in de komende drie Grand Prix rap zwakker worden. Van het enorme voordeel dat Lewis Hamilton in São Paulo genoot blijft weinig over.

Wolff: 'Voordeel nieuwe motor Hamilton zal snel verdwijnen' 

Het was dé verrassing van het weekend: de bizarre snelheid die Lewis Hamilton uit zijn verse V6 wist te trekken op het circuit van Interlagos. Ondanks een diskwalificatie en een motorpenalty vloog de zevenvoudig wereldkampioen in zowel de Sprint als de Grand Prix in een moordend tempo naar voren. Het voordeel ten opzichte van de Red Bull-Honda van rivaal Max Verstappen was daarbij zo groot dat RBR zich hardop af begon te vragen wat er precies aan de hand was.

Vermogensverlies

De nieuwe motor geeft Sir Lewis in de laatste Grand Prix van het jaar een duidelijke voorsprong op het vijf races oude Honda-blok achterin de RB16B. Aangezien de Mercedes Power Unit maar de helft van zijn normale levensduur hoeft te voltooien kan de motor bovendien in theorie meer belast worden dan normaal.

Volgens Mercedes teamchef Toto Wolff zal de V6 door slijtage echter vermogen beginnen te verliezen. Wolff geeft aan dat dit nog voor het einde van het seizoen mee zal gaan spelen. De extra honderd kilometer die er in de Sprint gereden is zal hier ongetwijfeld aan bijdragen. Het enorme voordeel dat Hamilton in Brazilië genoot zal dus niet lang stand houden, aldus Mr. Mercedes:

"Er is vermogensverlies met elke motor. Het betekent dat, ook al rijden we met de motor tot het einde van het seizoen, we zeker vermogen zullen verliezen."

Geen wissels meer

Dat de motor slechts de helft van zijn standaard draaiuren hoeft te maken is volgens Wolff echter niet relevant. Volgens teamchef Toto Wolff gaat Lewis dan ook vol vertrouwen tot het einde van het seizoen met deze motor. Van een extra wissel is op dit moment (nog) geen sprake, ondanks aanhoudende twijfels over de betrouwbaarheid:

"Ja, absoluut. We gaan met deze motor nu tot het einde van het seizoen. We hebben nog steeds vragen over de betrouwbaarheid, maar we hopen dat we daar de juiste antwoorden op hebben, en we gaan tot het einde."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team