Williams rijdt met Sir Frank-livery in Saoedi Arabië

Als eerbetoon aan de zondag overleden racelegende Sir Frank Williams zullen de wagens van het team met een speciaal kleurenschema op het circuit van Jeddah verschijnen.

Williams rijdt met Sir Frank-livery in Saoedi Arabië

Op zondag 28 november verloor de wereld van de motorsport een absolute legende. Sir Frank Williams was decennialang een prominent figuur die de bouwstenen legde voor de Formule 1 zoals we die vandaag de dag kennen.

Na een valse start onder de naam Frank Williams Racing Cars (1966-1975) en een stint onder het leiderschap van de flamboyante Canadees Walter Wolf richtte hij in 1977 Williams Grand Prix Engineering op.

Onder deze vlag wist Sir Frank negen constructeurstitels, zeven rijderstitels, 114 overwinningen en 313 podiums te verzamelen. Daarbij maakte hij grote namen van mannen als Alan Jones, Nigel Mansell, Riccardo Patrese, Damon Hill, Jacques Villeneuve en Juan Pablo Montoya.

Frank's aanwezigheid

Vanwege zijn hoge leeftijd en zwakker wordende gezondheid was Williams de laatste jaren weinig aan de pitmuur te vinden, zeker na de verkoop van zijn bedrijf aan investeringsmaatschappij Dorilton Capital. Desondanks werd zijn aanwezigheid sterk gevoeld bij het team. Om het leven van hun oprichter eer aan te doen zal de FW43B met een speciale livery aan de start verschijnen in Saoedi Arabië.

Racen voor de eer

De huidige rijders van de Williams-stal zijn nog altijd diep onder de indruk van Sir Frank en willen er alles aan doen om zo goed mogelijk afscheid te nemen.

Dat kan volgens George Russell op maar één manier, door te racen: "Als team zijn we vastberaden om ons respect te tonen en hem te eren op de manier waarvan we weten dat hij het zou willen: door te racen. Wat betreft Britse sport was Sir Frank een ongelooflijk belangrijk figuur. Niet alleen vanwege de tegenslagen die hij te verduren kreeg, maar vanwege het succes dat zijn team bereikte na zijn ongeluk. He was iemand waar zoveel mensen tegenop keken."

Teamgenoot Nicholas Latifi vatte het goed samen: "Het hele team zal voor Sir Frank racen dit weekend. Zijn bijdragen aan de Formule 1 kan niet worden onderschat. En om zijn naam te vertegenwoordigen op wereldniveau is een ware eer geweest."

Saudia

Het eerbetoon in Saoedi Arabië maakt op een bepaalde manier het cirkeltje rond voor de carriere van Sir Frank. Na een jaar met een tweedehands March gereden te hebben in 1977 stapte hij met zijn team in de rol van constructeur. Dat werd mogelijk gemaakt door nieuwe sponsor Saudia, de Saoedische nationale luchtvaartmaatschappij.

In 1980 scoorde het team mede dankzij het Saoedische geld met Alan Jones de eerste wereldtitel. Williams zou nog tot 1985 met de groen/witte kleuren rijden. De latere Canon, Camel, Rothmans en BMW/Compaq liveries spreken misschien meer tot de verbeelding, maar het was Saudia die de lange en succesvolle loopbaan van Williams mogelijk maakte.

Formule 1
  • Williams Racing