Goedkoop tanken op vakantie? Hier moet je zijn!

Door de gortige brandstofprijzen is het volgooien van je trouwe vierwieler tegenwoordig geen pretje meer. Met deze handige vergelijker zie je precies waar je het beste terecht kunt voor de goedkoopst mogelijke peut.

Goedkoop tanken op vakantie? Hier moet je zijn!

Met de kerstvakantie in het vooruitzicht staan sommigen van ons alweer te popelen om eropuit te gaan. Helaas staan de brandstofprijzen nog altijd op recordniveau, waardoor een simpel ritje al snel pijn gaat doen in de portemonnee.

Zelfs even lekker weg in eigen land met de familiewagen of een huurauto is bijna niet meer te doen. Tenzij je het slim aanpakt: met de prijsvergelijking van de zoekmachine voor vakantiehuizen van Holidu kun je precies zien waar het in andere Europese landen goedkoop kunnen tanken is, en waar het veel te duur is.

Gemiddelde prijzen Europa

Benzine

Als het om benzine gaat voeren we in ons kleine kikkerlandje op dit moment ruim de lijst aan. Een gemiddelde prijs van €2.06 voor een liter E10 wordt door niemand geëvenaard. Van de populaire wintervakantielanden komt Noorwegen het dichtste bij met €1.972 voor een liter, gevolgd door Denemarken (€1.912), Finland (€1.894), Zweden (€1.855) en IJsland (€1.800).

Hou je het dichter bij huis, dan kom je veel goedkoper uit. Net over de grens bij onze oosterburen zakt de prijs al sterk naar een gemiddelde van €1.683. In België (€1.715), Frankrijk (€1.681) en Zwitserland (€1.636) moet je iets dieper in de buidel tasten.

Onverwacht voordeel vinden we in de Baltische staten: Estland (€1.599), Letland (€1.537) en Litouwen (€1.476) hebben stuk voor stuk schappelijke prijzen. De echte sleeper hit is echter Oostenrijk. De razend populaire wintersport bestemming rekent gemiddeld slechts €1.454. Maar als je echt goedkoop en relatief dichtbij wil, dan is Polen (€1.326) de enige echte optie.

Diesel

Met een zelfontbrander heb je het in Nederland een stuk minder zwaar. De gemiddelde prijs voor een litertje diesel ligt nu op zo'n €1.670. Daarmee komen we ergens in het midden van de lijst te zitten. In Finland (€1.739), België (€1.716), IJsland (€1.694), Zwitserland (€1.694) en Denemarken (€1.693) betaal je meer. Echt belachelijke prijzen zien we in Zweden, met een gemiddelde van maar liefst €1.980!

Goedkoper wordt het in Frankrijk, dat met €1.593 als eerste land nipt onder de €1.60 grens komt. Dan is het Duitsland (€1.572) gevolgd met een flinke stap naar beneden door buurland Oostenrijk (€1.437). De echte koopjesknallers vinden we echter weer in het Baltische trio, gevolgd door Polen. Letland (€1.420), Estland (€1.397) en Litouwen (€1.364) zweven allemaal rond de €1.40. Polen duikt er zelfs ruim onder met een gemiddelde van €1.328!

Huurauto is duurauto

Slim tanken is één ding, maar als je liever je heilige koe veilig in de garage laat staat je alsnog een forse rekening te wachten. De prijzen van huurauto's zijn namelijk ook flink omhoog gegaan. Volgens Billiger-mietwagen.de, Duitslands marktleider en grootste prijsvergelijker voor autoverhuur, zijn vooral in Spanje de tarieven gestegen.

Daar kost een huurauto nu gemiddeld €33.50 per dag. Twee jaar eerder was dit nog €17,90 per dag. Dat is een stijging van maar liefst 87%. Ook in Italië zitten de prijzen: huurauto's zijn daar zomaar 83% duurder geworden. Autoverhuurders in Duitsland moeten rekening houden met prijzen die gemiddeld 50% hoger liggen. Over het geheel genomen ligt het prijspeil zo'n 40% hoger dan vorig jaar.

Vakantiehuizen

Wanneer je eenmaal met een aangevulde tank op je bestemming aangekomen bent, moet je natuurlijk ergens de kou kunnen ontsnappen. Helaas zijn accomodaties de laatste tijd flink duurder geworden.

Volgens vakantiehuizenzoekmachine Holidu, zijn de prijzen in Nederland in de herfst gemiddeld met 14,5% gestegen vergeleken met het coronaloze 2019. In Spanje bedraagt de prijsstijging voor vakantiehuizen over het hele land gezien ongeveer 20%.

Wie in de winter op vakantie gaat, bespaart aanzienlijk in vergelijking met de zomer. In Nederland kost een vakantieverblijf dan gemiddeld 18% minder dan in augustus. Ook in het buitenland dalen de prijzen in het laagseizoen aanzienlijk: in Italië zijn accommodaties 32% goedkoper, in Spanje 17% en bij onze oosterburen is het zelfs 50%.

Slim tanken

Je auto even bijvullen klinkt simpel, maar het kan altijd slimmer. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk uit je litertje E10 halen. Volgens Heike Müller van Holidu kun je dit met een paar simpele tips bereiken: "Met slechts een paar handigheidjes is het extra eenvoudig om het brandstofverbruik te verminderen. Dat is niet alleen beter voor de portemonnee, maar ook voor het milieu, want het verkeer draagt in belangrijke mate bij aan het broeikaseffect."

1. Huurauto met eerlijke brandstofregeling

Een huurauto is zo geboekt, maar het kan voorkomen dat je ongemerkt teveel betaalt. Dat kun je voorkomen door een auto te huren met een passende brandstofregeling. Het principe is heel eenvoudig: je haalt de huurauto op met een volle tank en brengt hem terug met hetzelfde niveau. Vergeet dus niet de tank vol te gooien voordat je de wagen terugbrengt, anders kan het verhuurbedrijf je niet alleen de ontbrekende brandstof, maar ook nog eens servicekosten in rekening brengen. Je doet er dus goed aan om de tankregeling even door te nemen bij het tekenen van het contract. Het bonnetje van de tankbeurt is uiteraard ook niet onbelangrijk.

2. Vertalingen voor de namen van de brandstof: De benamingen van de brandstofsoorten zijn niet in alle landen precies hetzelfde. Het is dus een goed idee om van tevoren uit te zoeken hoe benzine, diesel en andere brandstoffen in de plaatselijke taal worden genoemd. Zo voorkom je niet alleen onnodige kosten, maar ook een beschamend trip met de plaatselijke ANWB.

3. Plan je reisroute slim: Als je de grens over gaat kun je flink verrast worden door de prijsverschillen tussen twee buurlanden. Soms is het handig om voor de overtocht nog even een splash and dash te doen, en soms kun je beter nog even wachten. Uiteraard moet je voor het echte voordeel bovendien even de grote snelwegen verlaten!

4. Gebruik apps: Overal heb je tegenwoordig een speciale app voor. Zo kun je snel even de benzineprijzen checken en kijken welk tankstation op je route de goedkoopste brandstof biedt. Altijd handig!

5. Betaalmiddelen: Pinnen doen we dagelijks. Lekker handig en eenvoudig, maar niet altijd even goedkoop. Sommige landen rekenen namelijk maar al te graag extra kosten voor het betalen met de kaart. In de VS is het bijvoorbeeld vaak veel goedkoper om gewoon met een stapeltje verse dollars te betalen.

Nieuws
  • iStock