Shock and awe! Kevin Magnussen terug bij Haas F1

Het ongelofelijke is dan toch gebeurd! Kevin Magnussen neemt dit jaar het stoeltje van Nikita Mazepin over. Na een jaar in Amerika gaat de Deen opnieuw de strijd aan in de F1.

Shock and awe! Kevin Magnussen terug bij Haas F1

Na de aankondiging dat Haas op zoek was naar een ervaren coureur om de geplaagde Nikita Mazepin te vervangen gingen er een aantal namen in de rondte. De naam van Kevin Magnussen stond echter niet erg hoog op dat lijstje.

De Deen verliet in 2020 het team de Formule 1 vanwege de tegenvallende prestaties en de sponsorroebels van Uralkali. Magnussen sloot zich daarna aan bij het Cadillac IMSA DPi team en deed zelfs een invalbeurt in de IndyCar. In beide disciplines ging het hem voor de wind, waardoor een terugkeer naar de F1 op z'n zachtst gezegd vergezocht leek.

Magnussen leek het prima naar zijn zin te hebben in Amerika.

Frisse tegenzin

Tijdens zijn jaar buiten de F1 liet Magnussen meerdere malen weten geen zin te hebben om terug te keren bij een team dat niet de potentie had om een race te winnen. Op social media stak hij zelfs de draak met de nieuwe Haas VF-22. Hij vergeleek de destijds nog in Russische kleuren uitgevoerde wagen met niemand minder dan Herbie.

Verleidelijke deal

Kennelijk heeft Gene Haas ook zonder het Russische sponsorgeld toch een verleidelijke deal aan kunnen bieden voor de 29-jarige veteraan. KMag komt dit seizoen namelijk gewoon terug als de vervanger van de man die hem vervangen had.

Samen met Mick Schumacher en de ongetwijfeld zure Pietro Fittipaldi neemt Kevin deel aan de tweede wintertest op het circuit van Bahrein. Zo lang het transportvliegtuig om op tijd aankomt natuurlijk.

Het feit dat de nieuwe ground effect regels het speelveld in theorie opengebroken hebben draagt ongetwijfeld bij aan Magnussen's beslissing, maar het salaris zal vast ook niet onverdienstelijk zijn. KMag heeft namelijk voor meerdere seizoenen bijgetekend.

Nummer 8

2022 wordt alweer het achtste seizoen voor Magnussen. De zoon van jammerlijk gefaald supertalent Jan Magnussen maakte in 2014 zijn debuut bij McLaren, naast Jenson Button. Op zijn debuut scoorde hij meteen al een podium met een tweede plek, nadat Daniel Ricciardo's Red Bull een illegale fuel flow sensor aan boord bleek te hebben.

Met de komst van Fernando Alonso werd hij op de reservebank gezet, maar na het mysterieuze testongeluk van Fernando stond Magnussen in Melbourne alsnog aan de start. De McLaren-Honda had - hoe kan het ook anders - echter geen zin om de race daadwerkelijk te rijden.

In 2016 stapte Magnussen over op het nieuwe team van Renault, maar met de haastig omgekatte Lotus van dat jaar kon hij geen potten breken. Met slechts twee top tien finishes achter zijn naam stapte hij het volgende seizoen over naar Haas, waarmee hij dat seizoen vijf keer in de punten kwam.

Het hoogtepunt kwam in 2018: met tien top 10 finishes wist Magnussen een negende plek in het kampioenschap te veroveren. Helaas verloor Haas die goede vorm in 2019 en 2020, waardoor de relatie tussen de Deen en zijn team al snel afbrokkelde. Net als de deur van Guenther Steiner. We zijn erg benieuwd of Magnussen het team dit jaar uit dat diepe dal zal kunnen tillen.

Formule 1
  • Formula 1, IMSA, Renault Sport