Toyota GR Corolla met 304 pk is eindelijk hier

De GR Yaris heeft er eindelijk een grote broer bij. Met de GR Corolla zet Toyota na lang wachten eindelijk weer eens een snelle middenklasser neer.

Toyota GR Corolla met 304 pk is eindelijk hier

Tegenwoordig worden veel van de grote automerken geleid door kille zakenmannetjes. Winst maken en de aandeelhouders tevreden houden is in veel gevallen hun enige missie. Als een van de grootste concerns in de autowereld is Toyota daarop een grote uitzondering. CEO en erfgenaam Akio Toyoda is namelijk een rasechte racegekke petrolhead. Op zijn aanwijzen komt Toyota met de GR Corolla.

Boeiende Corolla

In de jaren '80 en '90 wist Toyota autoharten te veroveren met modellen als de Corolla AE86, MR2, Celica en Supra. Sindsdien is het merk echter vervallen in het bouwen van dezelfde belegen, zielloze vervoersmiddelen die van Japanse merken lachertjes maakten in de jaren '50 en '60. Toyoda-san hamerde er daarom op dat Toyota eindelijk weer eens een Corolla moest maken die 'onze klanten weet te fascineren'. Het resultaat is een 304 pk sterke, vierwielaangedreven ijzervreter.

GR Yaris+

De techniek van de GR Corolla is niet nieuw. De geblazen 1,6 liter driecilinder kennen we al van de GR Yaris, waarin hij 268 pk levert. Ook het GR-FOUR vierwielaandrijvingssysteem is gewoon geleend van het kleinere broertje. Dat bespaart kosten en voorkomt kinderziektes. Puristen worden bovendien op hun wenken bediend met de aanwezigheid van een handgeschakelde zesbak. Het totaalpakket weegt een respectabele 1.475 kilo.

Drie pijpen

De meest in het oog springende aanpassing ten opzichte van een standaard Corolla is het unieke uitlaatsysteem. De traditionele pijpjes in de hoeken van de bumper zijn namelijk aangevuld met een fors vierkant exemplaar in het midden.

Volgens Toyota dient de ongebruikelijke layout om het geluid van de GR Corolla te dempen. Met een druk op de knop open je echter een klep, waarmee de driepitter echt tot leven komt. Het systeem is dus vergelijkbaar met dat van de Honda Civic Type R en de Ferrari 458.

Circuittijger

De GR Corolla rijdt al een tijdje rond in het Japanse Super Taikyu kampioenschap als een rijdend laboratorium. De wagen werd gebruikt om een waterstof-versie van de driecilinder te testen. Voorlopig blijft het echter bij een prototype. De GR Corolla zal echter wel als Circuit Edition te bestellen zijn, een hardcore versie met Torsen-differentielen en een koolstofvezel dak. Voor de mindere goden is er de sobere Core, die het zelfs moet doen zonder de agressieve dakspoiler.

Nederland

De GR Corolla komt in de tweede helft van dit jaar op de markt in Japan. Later zal de auto een weg banen naar Noord-Amerika. Of de pretmachine ook naar ons koude kikkerlandje komt is niet bekend. Aangezien de Corolla gebaseerd is op de techniek van de GR Yaris, die hier gewoon te bestellen is, moet dat echter geen probleem zijn. Over de prijzen is verder nog niets bekend.

Nieuws
  • Toyota