Audi Q4 e-tron heeft volledig nutteloze knopjes

Ja, zelfs in je splinternieuwe premium EV loop je nog altijd tegen dummy knopjes aan. Een verbaasde eigenaar van een Audi Q4 e-tron postte een filmpje waarin zijn wagen doodleuk weigerde mee te werken.

Audi Q4 e-tron heeft volledig nutteloze knopjes

Als je een nieuwe auto bestelt moet je altijd even door de optielijst. De meesten van ons krijgen vanwege beperkte budgetten helaas geen kans om overal een vinkje bij te zetten. Later zag je je eigen zuinigheid meteen terug door de lege plekken in het dashboard.

Het is immers goedkoper om het dash uit één mal te slaan, dus de knoppen voor de opties die je niet besteld had werden gewoon vervangen door blanke stukken plastic. Een klok in plaats van een optionele toerenteller was in de jaren '80 ook heel normaal.

No Sync

Tegenwoordig gaat het in het gemiddelde interieur echter al veel verder dan toerentellers en knopjes voor de stoelverwarming. Moderne infotainmentsystemen vertrouwen immers steeds vaker op eindeloze touchscreen menu's. Zo ook Audi's versie van de volledig elektrische Volkswagen ID.4: de Q4 e-tron.

Onder het touchscreen heeft Audi echter nog een paar fysieke knoppen achtergelaten om de bediening van de climate control en stoelverwarming iets gemakkelijker te maken. Een Deense Q4-eigenaar kwam echter bedrogen uit toen hij probeerde de verschillende zones van de climate control gelijk probeerde te schakelen. Een druk op de 'sync'-knop leverde een bijzondere reactie op.

Zelfde dash

De Audi wist namelijk doodleuk te melden dat de beste man niet voor die functie betaald had. En dat klopte: in Denemarken kost het optionele tri-zone climate control systeem namelijk omgerekend €709, geld dat de eigenaar van deze Q4 niet bereid was te besteden.

In plaats van een lege knop kreeg hij echter precies hetzelfde dashboard als die van een duurder model mee. Dat is niet zomaar ordinaire kostenbesparing, maar zelfs een slimme marketingtechniek.

Opties vrijkopen

Doordat tegenwoordig vrijwel alles elektronisch aangestuurd wordt zit je immers niet vast aan de specificaties die je zelf aangevinkt hebt. Audi bouwt voor iedereen functioneel dezelfde auto, en blokt vervolgens de opties die je niet besteld hebt digitaal af. Als je achteraf toch spijt hebt dat je bijvoorbeeld die gave achterwielbesturing niet besteld hebt, dan kun je via je touchscreen de optie gewoon vrijkopen.

Zo houdt Audi de deur open voor wat in feite hetzelfde is als microtransacties in games. Voor sommige opties wordt zelfs een abonnementmodel gebruikt, net zoals Netflix. Maandelijks aftikken voor een grootlichtassistent wordt binnenkort dus de gewoonste zaak van de wereld.

Algemeen
  • Audi