Gian Carlo Minardi neemt laatste taak Michael Masi over

De legendarische teambaas is aangesteld als hoofd van de FIA Single Seater Commission. De Italiaan krijgt daarmee de touwtjes in handen van alle grote klassen.

Gian Carlo Minardi neemt laatste taak Michael Masi over

Na de exit van Michael Masi had de organisatie opeens meerdere stoeltjes om op te vullen. De Australiër was naast wedstrijdleider ook hoofd van de Single Seater Commission en was verantwoordelijk voor de veiligheid.

Na het aanstellen van Niels Wittich en Eduardo Freitas als nieuwe wedstrijdleiders heeft de FIA iemand gevonden voor de andere vrij positie. Legendarische voormalig F1-teameigenaar Gian Carlo Minardi is vandaag verkozen tot nieuwe president van de FIA Single Seater Commission.

Ervaren rot

Mr. Minardi is een van de meest ervaren kandidaten voor de positie. Na een carriere in de rallysport runde hij vanaf de vroege jaren 70 een team in de Formula Italia-klasse.

In 1980 maakte het team de overstap naar het Europese Formule 2 kampioenschap, waar voor het eerst de Minardi-naam gebruikt werd. In 1985 promoveerde Minardi naar de Formule 1 met een enkele auto voor Pierluigi Martini.

Pierluigi Martini, Brazilië 1985.

Gian Carlo runde zijn team met een extreem beperkt budget, maar wist toch tot 2001 op de grid te blijven. Dat jaar nam Australische luchtvaartmagnaat Paul Stoddart het team over. Eind 2005 kocht Red Bull het team over en ontstond Scuderia Toro Rosso, wat we nu kennen als AlphaTauri.

Onder de vlag van Minardi werd nooit een race gewonnen of een podium gescoord. Het team kwam nooit verder dan een vierde plek, maar was toch mateloos populair als echte underdog.

Werken aan de toekomst

Als president van de Single Seater Commission zal de inmiddels 74-jaar oude Minardi de ontwikkelingen op het gebied van techniek en veiligheid binnen de F1, F2, F3 én F4 gaan overzien. FIA-president Mohammed Ben Sulayem is in ieder geval dolblij met de verkiezing van de Italiaan:

"Ik verwelkom de verkiezing van Gian Carlo Minardi als FIA Single-Seater Commission President hartelijk. Hij is een prominent figuur in de motorsport. Ik kijk er naar uit om met hem te werken en de wereldwijde single seater-pyramide verder met hem te ontwikkelen."